Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Николай Денков: Плавното нарастване на случаите на коронавирус не е тревожно

Общество

Николай Денков: Плавното нарастване на случаите на коронавирус не е тревожно

Снимка:

Отчетът на МОН: Три са основните приоритети в сектора

Три основни приоритета обяви служебният екип в Министерството на образованието и науката, начело на което е министър Николай Денков.

„Успешното начало на учебната година с присъствено обучение трябва да бъде продължено, като се вземат всички мерки за минимизиране на риска от епидемична вълна и с грижа за здравето на учениците и учителите“, обяви министърът.

Този първи приоритет на МОН в новия мандат ще бъде основна отговорност на заместник-министър Мария Гайдарова, която остава на позицията си от предишните четири месеца.

„Ситуацията в страната е тревожна. Има възможност за пренасяне на случаи към училищата чрез учителите и децата. В момента имаме плавно нарастване на случаите, което все още не е тревожно. Трябва да внимаваме“, заяви Денков.

По последни данни към 20 септември 0,71% от учителите са карантинирани, а процентът при учениците е 0,44.

32% пък са ваксинираните учители, а малко над 2% са ваксинираните ученици. От МОН обявиха още, че ще затварят училища, ако не се спазват стриктно противоепидемичните мерки.

По отношение на област Велико Търново, където вече 6 училища са преминали към дистанционно обучение, Николай Денков обясни, че най-много ученици в карантина са именно там – 1,12%.

Следва Кюстендил с 0,83% и Шумен с 0,77%.

„Как ще се развият тези проценти зависи от две неща – едното е спазването на мерките извън училище и как се спазват вътре в учебните заведения. Ако носят маски, спазват дистанция и се пазят взаимно, ще имаме преминаване през ниска вълна. Може да бъде по-дълга, но няма да има сериозни проблеми с претоварване на болничната система“, коментира Николай Денков.

Като втори приоритет той очерта  подготовката на документите, свързани с кандидатстването по европейските проекти и програми. По думите на Денков става въпрос за сериозни суми.

Третият приоритет е подготовката на бюджета за следващата година и на актуализираната тригодишна бюджетна рамка.  


Топ новини

виж още

Актуална тема