Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Николай Костов: 12 инсулина са много дефицитни, разменят се в социалните мрежи

Общество

Николай Костов: 12 инсулина са много дефицитни, разменят се в социалните мрежи

Николай Костов: 12 инсулина са много дефицитни, разменят се в социалните мрежи - Tribune.bg
Снимка:

Някои хора са принудени да се хранят по-малко, за да им стигне количеството

Играта на котка и мишка между държавата и вносителите на медикаменти се случва, защото законът го позволява. Така коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, проблема с липсата на определени лекарства в мрежата.

„Проблемът е, че е неморална и лишава много хора от лечение. Дистрибуторът може да изнася лекарства само когато е възстановен българският пазар, а в случая не е. Много сериозно липсват седем инсулина – не можем да ги заредим в аптеките и не можем да ги отпуснем. Още поне пет са дефицитни. Разликата при тях е, че има поне някои малки доставки, от време на време, по няколко опаковки, подават са за ден-два, после пак изчезват. Общо 12 инсулина са много, много дефицитни“, посочи Николай Костов.

Той заяви, че кризата при индулина води до размяна в социалните мрежи.

„За хората е много трудно, защото само няколко дни, ако не използват инсулин, ще получат хипогликемична криза. Разменят си инсулини в социалните мрежи, за всеки болен са необходими различен брой. Употребата зависи и от храненето. Някои са принудени да се хранят по-малко, за да им стигне количеството инсулин“, обясни още той.

„Основните проблеми са два - паралелният износ и производствените проблеми. В единия случай се изнасят оригинални, скъпоструващи лекарства. В другата група са основно генерични лекарства, които са лесно заменими. Големият проблем за мен е износът и законопроектът, който се подготвя, и който е насочен точно натам“,  смята Николай Костов.

Според него са необходими строги правила. 392 лекарства напълно липсват.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети