Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Николай Нанков: Строителството ще ни изведе от кризата

Общество

Николай Нанков: Строителството ще ни изведе от кризата

Снимка:

Строителният бранш иска отмяна на забраната за строителство от 14.00 до 16.00 ч.

Възлагаме огромни надежди на сектор „Строителство“ да ни изведе от кризата. С пълни темпове реализираме всички инфраструктурни проекти. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков на брифинг в Министерски съвет с представители на Камарата на строителите в България.

„Строителството трябва да е приоритетен сектор на икономиката, трябва да бъдат запазени темповете на развитието му, които са били преди кризата, и да бъдат увеличени след извънредното положение, за да може икономиката ни да догони темповете преди кризата“, добави Нанков.

Той напомни, че в бранша по официални данни са заети 200 000 души с потенциал да расте според обемите на работа, която се създава.

Преди брифинга представителите на строителната камара са имали среща с премира Бойко Борисов. По време на нея е обсъдена работата на значимите инфраструктурни проекти, както и мерките за малкия и среден строителен бранш.

Строителният бранш настоява правителството да отмени забраната, с която не се разрешава да се работи между 14 и 16 часа. Те настояват за ясни параметри на допустимите децибели шум – наредба, което да казва кое е шум.

„Не е правилно да сложиш всичко под общ знаменател – да къртиш, не, но да шпакловаш фасадата или наливаш бетон“, посочиха конкретно от Камарата.

 „Да, средства трябва да се дават да се подпомагат бедни, безработни и т.н., но това са краткосрочни мерки – основното е икономиката да заработи. Освен това строителството е един от малкото сектори, да не кажа единственият, който бързо може да увеличи дейността си – може да нараства като гъба в зависимост от обектите, освен това в строителството може да работи всеки – и високо квалифицирани и средно, и ниско“, заяви изпълнителният директор на КСБ Валентин Николов.

Николай Николов - заместник-председател на КСБ, изтъкна, че националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради е от изключителна важност за бранша, като напомни, че по нея около 2000 сгради са били обновени. Тя мултиплицира ефекта на голяма заетост и е довела до повишаване на енергийната ефективност на сградите.

По думите му по програмата около 100 000 строители са били заети.

Според него, ако тя продължи в този си обем, отново ще се създаде заетост на 150 000 души, като това мултиплицира ефекта за половин милион български граждани с техните семейства.

Прогнозни разчети на КСБ показват, че близо 3200 сгради са готови да стартират по програмата и са обследвани. Спряганата сума за подновяване на санирането е 1.6 млрд. лева.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още