Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Николай Витанов: „Омикрон“ го няма, но ще влезе по празниците

Общество

Николай Витанов: „Омикрон“ го няма, но ще влезе по празниците

Снимка:

„Вариантът „Омикрон“ го няма. Прогнозата ми беше, че ако не дойде до Никулден, ще си изкараме едни весели коледни и новогодишни празници“, коментира пред БТВ математикът Николай Витанов. Според него е малка вероятността да не е регистриран случай на Омикрон у нас.

„Има две системи за регистрация – основната е на Националния център за заразни и паразитни болести, а другата е резервна и е моята, но и двете не го засичат. Това означава, че или не го засичат, или го няма. Ако е тук, това са единични случаи, които не оказват такова влияние, че да бъдат засечени от системите“, обясни математикът. На база на данните от Южна Африка той очаква, че „Омикрон“ ще се разпространи малко по-бързо.

„На „Делта“ варианта му трябваха от 4 до 6 седмици да стане доминантен и да измести предишния. Този е по-бърз“, смята Николай Витанов. Той уточни, че по празниците няма да забележим новия вариант на коронавируса.

„Ще влезе, няма начин да го спрем по границите. Три-четири седмици след Ивановден и Йордановден ще се бори за доминация и ще я постигне към края на януари. В България му трябват пет дни средно, за да запали дифузното разпространение и първата седмица ще сме в средата на проблемите с Омикрона“, увери Витанов.

Математикът прогнозира, че тогава ще има пета вълна на коронавируса, но по думите му и четвъртата не е отминала напълно, въпреки че броят на заразените и смъртните случаи са намалели. По думите му Омикрон е по-заразен и заболеваемостта се очаква да се повиши, като най-интензивно се очаква вариантът да се разпространи в София-град и в областта.

„Теорията казва, че най-засегнати са най-големите градове, тъй като гъстотата на населението е по-голяма. Очакванията са, че ще удари Варна малко по-силно от Пловдив. Това е свързано с разпределението на населението, а най-слабата интензивност се очаква по Ямбол, Смолян, Разград, Кърджали и Кюстендил“, смята математикът.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема