Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Николова обсъди подпомагането на туристическия бизнес преди старта на летния сезон

Общество

Николова обсъди подпомагането на туристическия бизнес преди старта на летния сезон

Николова обсъди подпомагането на туристическия бизнес преди старта на летния сезон - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът се срещна с представители на БХРА и ББР

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Българската банка за развитие (ББР). Целта на разговорите бе да се обсъдят варианти за подпомагане на бизнеса и получаване на кредитиране за фирмите, заети в туристическия бранш. В дискусията участваха Панайот Филипов, изпълнителен директор на ББР, Ирина Матева, главен експерт „Външни програми” на ББР, и председателят на БХРА Георги Щерев.

Предоговаряне на кредитите с по-дълъг гратисен период и предоставяне на заеми за подготовка на летния сезон са сред основните искания на бизнеса, заяви министър Николова. Знаете, че само преди дни обявихме 1 май за старт на Лято 2021, като вече има утвърдени с моя заповед правила за работата на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. В тази връзка темата за осигуряване на оборотни средства за подготовка на работещите за началото на сезона е навременна и много важна, уточни тя. По думите ѝ колкото по-навреме започне организацията на сектора за посрещане на туристите през летните месеци, толкова по-добре ще може да се гарантира сигурната и безопасна почивка на всички гости.

Вицепремиерът посочи още, че Асоциацията на банките в България е изпратила писмо до Министерството на туризма, в което посочва, че финансовите институции могат да предоставят облекчения на кредитополучателите по обслужването на техните заеми до 31 декември 2021 г. чрез отсрочване на задължения за не повече от 9 месеца. Според асоциацията не съществуват пречки за индивидуално предоговаряне на кредити на клиенти от туристическия сектор, като се търсят индивидуални решения между банката и клиента за преодоляване на неблагоприятните ефекти от пандемията.

Председателят на БХРА Георги Щерев благодари за срещата и разясни какви са проблемите пред фирмите, свързани с кредитирането. Структурирането на кредитите е най-важният въпрос в момента, бе категоричен той, както и финансирането с оборотни средства.

Панайот Филипов, изпълнителен директор на ББР, каза, че се обръща внимание на всеки един клиент и кредити се разсрочват, включително и на компании от туристическия бизнес. И добави, че ББР разбира напълно проблемите на бранша и се прави всичко възможно да му се помогне.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати