Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. НИМХ вече е под шапката на МОН – продължава да функционира пълноценно

Общество

НИМХ вече е под шапката на МОН – продължава да функционира пълноценно

НИМХ вече е под шапката на МОН – продължава да функционира пълноценно - Tribune.bg

Институтът с нов проект, свързан със замърсяването на въздуха

„Вие продължавате да функционирате нормално. Няма разлика между дейността на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ) от 31 декември и първи януари“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който се срещна с новото ръководство на института.

Oт 1 януари НИМХ излезе от структурата на БАН и премина под шапката на Министерството на образованието. До това се стигна след редица протести през изминалата година, в които служителите на института сигнализираха за недостатъчно финансиране от страна на Академията.

С така взетото решение, вече не Общото събрание на БАН, а министерството ще определя какъв ще е бюджетът на НИМХ.

Части от имоти обаче все още са с неизяснена собственост. „През следващата седмица ще се намери тяхното решение“, обеща Вълчев. Той подчерта, че в момента се води дело само за една сграда. Трябва да се реши кой и по какъв начин ще я използва.

НИМХНИМХ

„Тази сграда е единственият неизяснен въпрос, който остава, тъй като тя беше определена и за седалище на новосъздадения от БАН „Институт за изследвания на климата, атмосферата и водите“.

Образователният министър ще настоява двата института да си партнират, а НИМХ ще извършва и научна дейност. При отделянето на института от БАН, в Академията са останали само 12 души от общо над 700 служители. Такова е било тяхното желание.

НИМХНИМХ

НИМХ започва два нови проекта.

„Това, което е ново, е актуалната тема за замърсяването на въздуха, тъй като знаете, че има една дискусия кой е основният източник на замърсяване - дали е транспортът или битовото горене. Има методи и възможности, с които може да се определи еднозначно кой от двата източника е приоритетен. Това ще е едната тема. Другата тема е замърсяването отвън на града. Има такова замърсяване от пренос извън града. Какъв е процентът?“, обясни бившият директор на НИМХ и понастоящем зам.-директор на института проф. Христомир Брънзов.

Проектите са по инициатива на Столичната община с подкрепата на МОН.

„И още един проект очакваме с Министерството на вътрешните работи, водещ партньор и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той е свързан с усъвършенстване на съществуващите предупредителни системи за наводнение“, добави още изпълнителният директор на новия НИМХ проф. Пламен Нинов.

НИМХ е структура с близо 130-годишна история и обслужва над 7 сектора.

Андреа Драганова


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети