Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ниски заплати и липса на работно облекло – протест на служителите на ИА „Борба с градушките“

Общество

Ниски заплати и липса на работно облекло – протест на служителите на ИА „Борба с градушките“

Ниски заплати и липса на работно облекло – протест на служителите на ИА Борба с градушките - Tribune.bg
Снимка:

Хората са готови на ефективни стачни действия, което би застрашило градозащитата на фона на неприбраната селскостопанската реколта

Служителите на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ протестираха тази сутрин на пътя между Пловдив и Хасково и блокираха за по-малко от час възлово кръстовище в началото на село Поповица.

Протестът се организира от Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ.

Те не вярват, че няма пари за увеличение на заплатите в Изпълнителна агенция „Борба с градушките" (ИАБГ) и Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури" (ИАРА).

Над 100 души от двете агенции от цяла България затвориха пътната артерия и настояха за 15%-но увеличение и незабавна среща с министъра на земеделието Кирил Вътев за обсъждане на възможностите за това. Те разпънаха рибарски мрежи, извадиха въдици, зеленчуци, ракети за градоносна защита и 150-метров трикольор и поискаха достойно заплащане за труда им, предава БНР.

„Настояваме поне с 20% да се вдигнат парите. Не може в 21 век служители и то с взривоопасни материални и да се връщат вкъщи със 700 лева. Чистачка взима повече. Нямаме и работни облекла. Не сме животни“, казаха протестиращи.

„Всичко с родилни мъки. Все сме на опашката. Трябва да имаме купони, но казаха, че сме работили само през лятото“, споделя друг.

„Утре като влезем в магазина, не да питаме къде са нашите, а да опазим земята качествено“, споделя друг. 

От Федерацията алармираха за пореден път, че без увеличение на заплатите в ИАРА и ИАБГ ще последват още протести, включително и ефективни стачни действия на работните места, което би застрашило градозащитата през настоящия сезон в месеците, когато предстоят активни метеорологични явления, а селскостопанската реколта още не е прибрана. Оттам допълниха, че ако не бъдат чути, другата седмица ще протестират в Северна България, а след две седмици ще затворят едновременно магистрала "Хемус" и автомагистрала "Тракия", като накрая стигнат до протести пред институциите в столицата.

Около 1000 души работят в ИА „Борба с градушките“. От тях 780 са хората, които изстрелват ракетите, а останалите са висококвалифицирани физици и инженери, които вземат решения на пулт и предотвратяват градушките, съобщи председателят на федерацията Валентина Васильонова. Според нея брутната заплата на изстрелващите ракетите е 913 лева, а чистата сума, която вземат е 760 лева. 1200 лева получава висококвалифицираният персонал. Средната брутна работна заплата в сектора е 1300 лева. Подобни са заплатите и в ИАРА.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети