Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. НОЩ предупреждава: До седмици ни удря трета вълна от COVID-19

Общество

НОЩ предупреждава: До седмици ни удря трета вълна от COVID-19

Снимка:

Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Те ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента, но не ни дават право да проявим лекомислие. Европа се готви за трета вълна. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на НОЩ.

Още в началото на миналата седмица чувствахме, че се случва нещо в болниците.

Направихме проучване във ВМА, само за понеделник сме приели 13 души за деня, а толкова болни сме приемали преди това за една седмица. В нас възникна тревога. Цифрите доказват, че има събуждане в София, в Кюстендил и други области, заяви председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

По думите му най-вероятно имаме три седмици до следващата вълна на COVID-19.

„Апелът ни е първо медицинските директори – да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква.

Другият апел е към гражданите. Това, че място е разрешено, не значи, че е безопасно. Колкото и да ми е неприятно да бъда пак в ролята на лошия вестител, това е действителното положение“, допълни той.

„Искам да сме готови за тази трета вълна, ако тя дойде у нас със силата, с която идва в Европа“, заяви министърът на здравеопазването.

Мутафчийски обясни как се готви ВМА за новия пик. Складовете са абсолютно заредени с лични предпазни средства. Същото е състоянието и с медикаментите. Всички апарати за обдишване, които не са заети, тече профилактика. Кислородните системи се преглеждат най-щателно. При нас огромна част от персонала се ваксинира. Много изкараха болестта, обясни шефът на МВР.

52 години е средната възраст на новодиагностицираните, отчете министърът.

24 лица са под 19-годишна възраст. Заетостта на болничните легла на национална база е 32% за неосложнени пациенти, и 38% интензивни легла. Силистра, София област и Шумен са областите с най-много заети легла.

9580 е броят на заразените медици от началото на пандемията.

5981 души са излекувани за 4 дни от началото на седмицата. Запазваме тенденцията за два пъти по-голямо число на излекуваните спрямо новозаразените случаи, каза още Ангелов.

90 на 100 хиляди е заболевамостта към днешна дата.

България е на 26 място в Европейския съюз и на шесто място на Балканите.

По смъртност сме на 13 място в Европейския съюз, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

8 области, включително София-град, се върнаха в червената зона, каза още доц. Кунчев.

България продължава да бъде сред страните в светлата зона, но тенденцията се обърна и ще имаме постепенно покачване на болестта през февруари,

каза държавният здравен инспектор.

Към момента в страната са доставени 94 920 дози ваксина от „Пфайзер” и „Модерна”. 50 124 дози са приложени до момента, каза той. Броят на имунизираните учители е над 1400 учители.

Проф. Тодор Кантарджиев заяви, че

в момента 10 души заразяват 12. Ако отворим заведенията, тогава 10 души ще заразяват 29 души.

Мерките са толкова меки: носенето на маска и да не се събират много хора. Това намалява епидемичното разпространение, призова той.   


Коментари (5)

Това са тъпанарите защо разхлабихте мерките бе олигофрени? В Германия работят само хранителни магазини и аптеки.
04.02.2021 12:08 / Отговор
Дани Сигурна съм че ако зависи от щаба няма да бъдат отворени нито ресторанти, фитнеси и клубове нито училищата за присъствено обучение. Само, че в една демократична държава не можеш да взимаш решение в противоречие с желанията на 70% от населението. Това ще има обратен ефект. А това население е през последната година е обработвано мощно да му се внуши, че иска неща, които всъщност не иска и застрашават живота му. Министърът много правилно, макар и твърде меко отбеляза, че в интернет се разпространяват неверни твърдения за вируса и за ваксините. Каквато и информационна кампания да провеждат здравните власти, призовавайки за разум, срещу тях тече хибридна дезинформационна кампания в колосални мащаби. Тя е анонимна, но можем да се досетим от къде идва. Нищо не е спирало от началото на пандемията - целта е увеличаване на болните и смъртността и предизвикване на здравна криза за сваляне на правителството.
04.02.2021 12:18 / Отговор
мими ЛЪЖЦИ!
04.02.2021 14:43 / Отговор
сивата котка Аз па очаквам до седмици гръм да ви удари.
04.02.2021 14:48 / Отговор
айде мърлявите ковидиоти да се обадят. От вашата уста на вашата глава, и аз отдавна чакам троловете да изпукат за всеобщо добро.
04.02.2021 15:51

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още