Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. НОЩ при над 800 заразени: Засилваме контрола на мерките – ще се следи ден и нощ

Общество

НОЩ при над 800 заразени: Засилваме контрола на мерките – ще се следи ден и нощ

Снимка:

Двете области в "червената зона" са Търговище и Благоевград

„Ще завишим контрола върху спазването на мерките срещу COVID-19. Органите на РЗИ, полицията и всички институции, които осъществяват контрол, ще правят проверки ден и нощ на всички места, където събиране на големи групи от хора и обществени места, където трябва да се спазват мерките – търговси обекти, молове, нощни заведения. Всички следим със загриженост какво се случва в страната.“ Това заяви по време на брифинга на НОЩ здравният министър Костадин Ангелов.

„Виждаме разколебаване на хората по отношение на дисциплината. Числата, които наблюдаваме, показват тенденция на покачване. Все още здравната система има достатъчен капацитет и легла. Ако се задълбочим и разгледаме нещата по области, ще видим, че започваме да чувстваме затруднения. Българите сме разумни, но не всички спазват мерките. Нашите мерки са достатъчно леки и приемливи. Най-важните са носене на маски, проветряване на помещенията, спазване на дистанция и дисциплина“, допълни министър Ангелов.

Броят на легла, готови да бъдат разкрити, за пациенти с по-леки симптоми са 7307. Броят на леглата за интензивна терапия- 1108. Имаме 19% заетост на леглата за по-леки случаи към момента и 6% заетост на леглата за интензивно лечение.

За изминалото денонощие България отчете над 800 нови заразени. Има заразени 25 медицински служители с положителни тестове.

До момента има 1440 положителни случая на медицински служители. 394 са активните случаи. На домашно лечение са 327, в болници са 60, а в интензивни отделения са седем.

Починалите пациенти за последните 24 часа са шест.

В две области на страната има много висок процент на заболели. Това са Търговище и Благоевград. 

Ако има нещо характерно за вируса е, че той е изключителен динамичен, бързо се сменят цифрите. Не се облягаме на това, че сме на 20 и някое място в Европа няколко седмици. Тази картина много бързо може да се промени, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Мерките ще бъдат спазвани от всички еднакво. Те важат за всички граждани и институции. Там, където това не се случва, ще се правят проверки, ще се правят предписания и ще се правят проверки за изпълнение на предписанията. Ако не се спазва, следва затваряне“, коментира здравният министър.

Нови мерки не възприемаме за наложителни. Ако хората не вярват на мерките в момента и не ги спазват, ми кажете – има ли нужда от нови мерки, които също да не се спазват, попита министър Ангелов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още