Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Ангелов: Ще водим битка за живота на всеки един българин

Общество

Министър Ангелов: Ще водим битка за живота на всеки един българин

Снимка:

Ако тенденцията за намаляване на новите случаи се запази поне една седмица, може да се помисли за разхлабване на мерките

Ако положителната тенденция за намаляване на новите случаи на заболяване се запази поне една работна седмица, може да се помисли за разхлабване на ограничителните мерки, но трябва да се има предвид, че тези данни в момента са от празнични дни, предупреди доц. Ангел Кунчев на последния за годината брифинг на Националния оперативен щаб/НОЩ/ за справяне с коронавируса. Държавният здравен инспектор посочи, че страната ни остава на трето място по смъртност в Европейския съюз и на първо на Балканите.

По думите му с най-ниска заболеваемост в България продължават да са областите Кърджали и Монтана, а с най-голяма – Сливен и Варна.

Ръководителят на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски потвърди, че тенденциите относно разпространението на ковид са положителни.

„В софийските болници силно намаля натиска по отношение на болните, които се приемат. Това важи и за ВМА. Каквито и празници да са, ние приемахме тежко болни хора с нужда от кислородна недостатъчност, тези пациенти намаляха с 40-50%. Тенденцията е положителна“, изтъкна шефът на ВМА. Той изрази задоволство от процеса на ваксинация у нас.

„Процесът на ваксинация тръгна, за ВМА имаше 100 дози, които бяха изпълнени за два дни. За съжаление трябваше да върнем много колеги. Радостно е, че има заразителен характер ваксинацията“, добави проф. Мутафчийски. Той коментира, че „НОЩ не е шпиц команда“, че да наказва лекарите, които защитават други позиции пред медиите относно необходимостта от ваксина срещу заразата.

„Ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това. Жертвите на ковид приближават 8000 души от началото на епидемията. Това са важните неща, няма да се колебаем да отстояваме тези важни принципи“, обеща министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Тъй като СЗО е обявила 2020г. за година на медицинските сестри и акушерки, здравният министър благодари на медицинските сестри в страната за тяхната всеотдайна работа. Той представи на медиите най-възрастната работеща медицинска сестра у нас Ценка Досева.

Ангелов връчва златен знак на МЗ Ангелов връчва златен знак на МЗ

„Във Ваше лице благодаря на всички медицински лица. Сестрата в живота ни винаги има специално място. Медицинските сестри освен, че са специални, но са и незаменими. Днес от името на българския премиер, на българското правителство и министерството на здравеопазването ви връчваме най-високия златен знак на Министерството на здравеопазването за вашия професионализъм“, обърна се проф. Ангелов към сестра Досева.

„Моят живот е минал в помощ на болните“, сподели Ценка Досева, която изказа своята благодарност на здравния министър.

Проф. Костадин Ангелов благодари и на отговорните медии, които са изразили готовност да помогнат за разпространяването на информацията за ваксините.

„Благодаря на всички медии за срещата, която проведохме в министерството. Всички се обединихме около идеята, че българските граждани трябва да бъдат най-информираните за коронавируса и ваксинацията. Ние ще дадем всички аргументи, за да убедим българските граждани в ползата от ваксинацията. Ще предоставим цялата информация, но няма да се превръщаме в дистрибутор на ваксини, няма да ги рекламираме“, подчерта здравният министър.

По информация на Изпълнителната агенция по лекарствата около 25 000 дози от ваксината на Пфайзер и Бионтех се очаква да пристигнат у нас със самолет на 4 или 5 януари. С тези количества ще продължи ваксинацията на лекари, медицински персонал и фармацевти. Други 35 000 дози се очакват в средата на януари, а в края на месеца или началото на февруари ще пристигнат още толкова ваксини за страната. За ваксината на Модерна се чака решение на ЕК.

По повод режима, който трябва да спазват пациентите между поставяне на първата и втората ковид ваксина, проф. Ангелов уточни, че те трябва да спазват противоепидемичните мерки – да носят маски, да си мият ръцете и да избягват събиранията.

Що се отнася до въпроса колко души могат да се съберат заедно, за да отпразнуват Нова година, здравният министър Костадин Ангелов напомни, че в заповедта ясно е посочено, че "не повече от 15 души могат да се събират на семейни тържества", но прогнозира, че  "опитите да бъде заобиколена заповедта няма да престанат".

Здравният министър посочи, че при концерт в центъра на Габрово РЗИ е изпратило екипи които да следят за мерките и сигурно ще бъде наложена санкция на организаторите на това събитие.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още