Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. НОЩ с добри новини: Чудесни резултати, но останете внимателни

Общество

НОЩ с добри новини: Чудесни резултати, но останете внимателни

Снимка:

Наблюдаваме повишен ръст на желаещите да се ваксинират, заяви здравният министър

Благодаря на всички български граждани, благодарение на които стигнахме тези резултати, идеята е сега да ги запазим максимално дълго. Сега сме на 27 място сред страните от ЕС, на 6-то място на Балканите по заболяемост. Това заяви по време на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки, отбеляза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Заетостта на леглата за неусложнени пациенти в болниците е 32%. Интензивните легла са заети на 44% към днешна дата.

„Чудесни новини, но трябва да наблюдаваме и опасните тенденции. Наблюдаваме Великобритания и Чехия, където ситуацията се дължи най-вероятно на новия щам на коронавируса“, допълни председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той призова да бъдем много внимателни, да се носят маски, да се спазва дистанция и дезинфекция, да се избягват масовите мероприятия и срещите без повод.

„Със сигурност само заедно можем да излезем победители в тази битка“, посочи здравният министър.

Той отговори и на въпрос, свързан с организацията на предстоящите избори. „Политиците да спрат да експлоатират темата за изборите. Изборите ще дойдат, ако продължим да мислим само за тях, а не за здравето на хората, ще трябва да избираме нов народ“, коментира министър Ангелов.

Разполагаме с достатъчно количество ваксини, увери той. „Виждам опитите да се прокара, че България няма достатъчно ваксини. Това категорично не е вярно. Държавата е осигурила и всеки един гражданин, който желае да бъде ваксиниран, ще бъде ваксиниран. Моля, всеки политик да си даде ясен отговор пред себе си – въпросът с пандемията от COVID-19, въпросът с ваксините не е въпрос, който трябва да се политизира“, категоричен беше Ангелов.

Наблюдаваме повишен ръст на желаещите да се ваксинират, отбеляза той.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още