Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нов антирекорд: 2 569 нови случая на коронавирус у нас, над 2200 души са хоспитализирани

Общество

Нов антирекорд: 2 569 нови случая на коронавирус у нас, над 2200 души са хоспитализирани

Снимка:

От днес се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво

2 569 нови случая на Covid-19 са регистрирани у нас през изминалото денонощие. Това е най-голямата бройка установени случаи на заболяването на всекидневна база от началото на пандемията.

Положителни са близо 23 на сто от направените тестове - общо 11 226. По области отново води София град с 1085 нови случаи, следват Пловдив с 230, Варна със 169 и и Бургас - 101.

Пациентите с COVID-19, които са приети в болница вече са над 2200, включително 145-ма в интензивни отделения.

25 души са починали вчера вследствие на коронавируса. 293-ма са оздравели.

Националната информационна система показва, че лицата-медицински служители, при които е потвърден Covid-19 у нас, са 2020. Нови 72 случая са регистрирани през последното денонощие. 33 от тях са установени при лекари, 20 - при медицински сестри, 12 - при санитари, 3 - при фелдшери и 4 - при друг медицински персонал.

 От днес влизат в сила и нови мерки

От четвъртък - 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и студенти ще учат онлайн, няма да се провеждат екскурзии, кината и театрите ще работят при заетост от 30% на залите, а нощните заведения се затварят в цялата страна.

Заповедта предвижда в следващите 14 дни да се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап на образование, преустановява се и присъственият учебен процес във висшите учебни заведения.

Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование.

Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие.

Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души.

Допуска се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30%.

Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика. Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки.

Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощен барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

Заведенията за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения , трябва да осигурят дистанция от 1,5 метра между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.

Собствениците и управители на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация, така че да не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект.

Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 метра между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Със същата заповед се посочва, че преустановяването на плановия прием в областите в червената и оранжева зона не се отнася и за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.  


Коментари (3)

АСЕН ИЛИЕВ UNTERMENSCHEN СА ПУСНАЛИ МОДИФИЦИРАН ВИРУС, ГРИП И ПАРОТИТ. ОТ НЯКОЛКО ДЕНА СЪМ БОЛЕН И ЗАБЕЛЯЗАХ, ЧЕ СТРУЙКАТА НЕ Е НОРМАЛНА, ВЪПРЕКИ ЧЕ УМИШЛЕНО СЕ НАЛИВАМ С ВОДА. РАЗРАБОТЕН Е СПЕЦИАЛНО ДА ПОРАЗЯВА ВОЕННИ ПОДЕЛЕНИЯ И ТО МЪЖКИЯ СЪСТАВ :) ДОБРЕ ЧЕ СЪМ ВЕЧЕ ДЪРТ :) ...БАЩА МИ ПОЛУЧИ СТРАШНО ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПРОСТАТАТА СЛЕД ПРОТИВОГРИПНА ВАКСИНА. ОЩЕ ТОГАВА 2007, СА ГО ПРОБВАЛИ НА ЖИВОТНИТЕ У КЕ НЕФА.
28.10.2020 10:05 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ ВСЯКА ГОДИНА В ПРОТИВОГРИПНИТЕ ВАКСИНИ СЕ ДОБАВЯТ РАЗЛИЧНИ МОДИФИЦИРАНИ ВИРУСИ И СЕ ИЗПРОБВАТ ВЪРХУ ЖИВОТНИТЕ В КЕН ЕФА :) НАЙ-БЛИЗО СТЕ ДО КОЛХОЗНИЦИТЕ ГЕНЕТИЧНО :) ТЯ, КОЛХОЗНАТА СВ ИНЯ ГО ЗНАЕ ТОВА И ЗАТОВА СЕ ОПИТВА ДА СИ РАЗРАБОТИ СОБСТВЕНА ПРОТИВОГРИПНА ВАКСИНА. АМА НАЛИ СИ Е СВИ НЯ, СИ ТРАЕ И ГЛЕДА ДОКАТО ВИ СЕ РАТ В УСТАТА, ЛАЙ НЯНИ МОЗЪЦИ :) ВСЕ ПАК РЕЗУЛТАТИТЕ, ДОКОЛКО ДАДЕН ВИРУС Е ЕФИКАСЕН, СА ВАЖНИ И ЗА НЕЯ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ СА НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ :) ...И ДА БЛАГОДАРИТЕ НА ТИК ВАТА, ЖИ-ВОТНИ :)
28.10.2020 12:25 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ ПРЕДИ ДА ОСВОБОДИТЕ ТЕРИТОРИЯТА, ЗА ДА СИ НАПРАВЯТ ДЪРЖАВА В ЕВРОПА СМРЪ ДЛИВЦИТЕ, ПОНЕ ЗА НЕЩО ПОЛЕЗНО ДА ПОСЛУЖИТЕ, (Б)ОКЛУЦИ :)
28.10.2020 12:26 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още