Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нов гаф на шефовете на тотото: Затрили шанса България да се присъедини към „Евроджакпот“

Общество

Нов гаф на шефовете на тотото: Затрили шанса България да се присъедини към „Евроджакпот“

Нов гаф на шефовете на тотото: Затрили шанса България да се присъедини към Евроджакпот - Tribune.bg
Снимка:

Ангел Иванов и Таня Андреева еднолично спрели преговорите за присъединяване към най-голямата лотария в Европа

Страната ни е изпуснала огромна възможност да влезе в клуба на една от най-популярните игри на европейския континент. Това става ясно от получено писмо в редакцията на Tribune.bg.

Целенасочено и без мотив Ангел Иванов и Таня Андреева от борда на тотализатора са спрели преговорите на Българския спортен тотализатор (БСТ) за присъединяване към най-голямата лотария в Европа – „Евроджакпот“, в която участват 18 европейски държави и джакпотът достига стойности до 90 млн. евро.

През последните месеци ви разказахме за скандалния и необявен конкурс, с който отиващото си ръководство на Министерството на младежта и спорта и Весела Лечева преназначиха старите представители на държавата в борда на тотото. Мегаскандалът се състоеше в това, че на конкурса не се яви никой освен нагласените победители, защото новина, че се е провел такъв, се появи едва след приключването му. Така Таня Андреева, Ангел Иванов и Галина Заркова си организираха сами таен конкурс, на който се явиха само те и го спечелиха.

След скандален конкурс: Старите представители на държавата в Тотото се преизбраха сами

Бордът на Лечева в тотализатора дава 9 млн. лв. за скандална поръчка за ремонт на тото пунктове

Димитър Илиев пусна проверка на конкурса, с който Лечева назначи борда на тотализатора

Какво представлява „Евроджакпот“ и защо е пропуснат исторически шанс?

Най-голямата лотария на стария континент стартира през 2012 година и осем пъти е печелен мега джакпотът от 90 млн. евро. През годините 55 късметлии са печелили суми от над 10 млн. евро.

Европейското тото расте бързо през годините. На 23 март 2012 година стартира първоначално в Германия, Холандия, Дания, Финландия, Естония, Словения, Италия и Испания. На следващата година се присъединяват Хърватия, Исландия, Латвия, Литва, Норвегия и Швеция. През 2014 страни-участнички стават Чехия и Унгария, а година по-късно е поканена и Словакия. Последната присъединила се държава беше Полша през 2017 г.

Време за ново разширение идва през 2022 г., когато е предложено включване и на три държави от източната част на континента – България, Румъния и Гърция. Новината е съобщена на конфиденциална среща на 29 ноември 2022 г.

Така на 5 декември 2022 Ангел Иванов, като представляващ БСТ, получава писмо за намерение за присъединяване на България и има срок до края на годината да го върне разписано. Той не го прави. След неколкократни опити и удължаване на срока за получаване на въпросното писмо в разписан вид, за удивление на организаторите на „Евроджакпот“ става ясно, че това няма да се случи. Оттам изпращат спешно напомняне на 19 януари, а след това и на 1 февруари. 

Румъния и Гърция потвърждават намерение да участват и с тях участниците в лотарията скоро ще са 20. Бавенето на България обаче забавя целия процес - за съседите ни включително. Затова е взето решение, че няма причина да се чака допълнително при очевидна липса на интерес. По този начин България и БСТ губят – вероятно завинаги, възможността за включване към тази европейска лотария. Заедно с това тотализаторът губи и шанса да стане по-привлекателен хазартен оператор, да привлече изцяло нови играчи и респективно да генерира още повече приходи.

Има ли частни интереси зад усилията да се провали развитието на държавното тото, може само да се гадае. С простия акт да откажат да разпишат едно писмо обаче Ангел Иванов и Таня Андреева успяват да унищожат дългогодишни усилия на техните предшественици за модернизиране и осъвременяване на тотализатора и го връщат години назад.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати