Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Удължават пакета с облекчителни мерки за ресторантьори, занаятчии и търговци в София до 1 октомври

Общество

Удължават пакета с облекчителни мерки за ресторантьори, занаятчии и търговци в София до 1 октомври

Снимка:

Българската асоциация на заведенията участва активно в преговорите със Столична община за удължаване на мерките в подкрепа на бизнеса на територията на София.

В резултат на ползотворните разговори със Столична община и кмета г-жа Йорданка Фандъкова, Общинският съвет прие четвърти пакет икономически мерки за последствията от COVID-19, предвиждащ редица облекчения за наематели и ползватели на общински имоти, които ще бъде активен от 1 юни до 1 октомври 2021 г.

Новият пакет мерки включва:

1️. Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на СО, районни кметове и общински фирми, при условие, че са преустановили изцяло дейността си.

2. Намаляване на дължимите обезщетения или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като отстъпката е диференцирана - при спад в оборота над 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 50%; при спад в оборота между 20% и 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 20%.

3️. За занаятчии – фиксирана отстъпка от 50%.

4️. Фиксирана отстъпка от 20% по отношение на земеделските производители.

5️. Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем за наемателите на обекти и имоти, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни борси в случай че са преустановили дейността си.

6️. Фирмите, учредени преди 1 юни 2019 г., се ползват с фиксирана отстъпка от 20%

7️. 50% фиксирана отстъпка от таксата „тротоарно право“ за разполагане на маси и столове за консумация на открито.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема