Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нов подход: Изтеглят експертите, вече лекари и фармацевти ще ни убеждават да се ваксинираме

Общество

Нов подход: Изтеглят експертите, вече лекари и фармацевти ще ни убеждават да се ваксинираме

Снимка:

Основната роля в убеждаването на нацията да се ваксинира отива при  лекарите и фармацевтите. Министерството на здравеопазването подготвя нова информационна кампания за ваксинацията срещу Covid-19, съобщи пред БНР проф. Илко Гетов - българският представител в Европейската агенция по лекарства, след експертната среща в здравното ведомство.

„Те се срещат ежедневно с хората и те трябва, първо, да имат готовността да им отговорят на всички въпроси, и, на второ място да знаят предимствата и недостатъците на всяка една от ваксините“, каза той.

Според неговата оценка досега не се е провеждала ефективна кампания за ваксините.

„Ние не стигнахме до хората и до рисковите групи, ние говорихме само общи неща и излизаха експерти да говорят, а хората се интересуват от личното си състояние, когато има наследствено заболяване или автоимунно заболяване. Това досега не се говореше. Фокусът ще бъде обърнат към притесненията на хората, базирани на научните данни“, казва Гетов.

„Важно е да работим не само за повишаване нивото на ваксинация в страната, а и за запазване на въведените противоепидемични мерки такива, каквито са в момента. Те имат съществен принос за ограничаване разпространението на вируса.“, обяви на срещата здравният министър Сербезова.

От своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев подчерта, че единственият начин да намалим броя на смъртните случаи в страната е като се ваксинираме.

„Важно е да гледаме напред и, дори със закъснение, да осигурим отговор на всеки въпрос, зададен от гражданите. Информацията е налична и в момента – и на сайта на министерството, и на този на Българския лекарски съюз, тя обаче трябва да бъде систематизирана, актуализирана и надградена“, обясни той.

Председателят на УС на БЛС д-р Маджаров изрази мнение, че по-подробно трябва да бъдат разяснени  т.нар. постковид синдром, както и разликата между имунитета, придобит след ваксинация и този след боледуване, защото след преболедуване има имунитет, но има и увредено общо здраве и постковид усложнения.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема