Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нов принцип на финансирането на БНР и БНТ

Общество

Нов принцип на финансирането на БНР и БНТ

Снимка:

Мандатите на генералните директори и на останалите членове на управителните съвети на Българското национално радио и Българската национална телевизия се удължават от три на пет години.

При прекратяване на мандата на генералния директор, по чието предложение са утвърдени, се прекратява и мандатът на членовете на управителните съвети и те ще изпълняват своите правомощия до встъпване в длъжност на новите управителни съвети. Това предвиждат промени в Закона за радиото и телевизията, които бяха внесени от Министерския съвет в Народното събрание. С тях по нов начин се урежда и финансирането на БНР и БНТ, съобщи Националното радио.

Предвижда се, че в едномесечен срок от влизането в сила на този закон генералният директор на БНР, съответно на БНТ, предлага на Съвета за електронни медии за утвърждаване членове на управителните съвети, с които да бъдат сключени договори за управление. Правят се изменения, свързани с отговорностите и договорите за възлагане на управлението на генералния директор и на членовете на управителните съвети.

Ясно е разписана мисията на обществените медии. Вместо субсидия, те ще получават трансфер от държавния бюджет, който се определя ежегодно за компенсиране на нетните им разходи от осъществяваните медийни услуги и дейности в изпълнение на обществената им мисия и издадената лицензия за възлагане на обществена услуга.

Законопроектът е разработен от работна група, създадена със заповед на министъра на културата и включваща представители на заинтересованите институции.

В него са отразени текстовете, които бяха приети в окончателния вариант от работната група през юни миналата година, но не попаднаха в представения за обществено обсъждане от Министерството на културата проект. Това стана повод генералният директор на БНР Андон Балтаков да заяви, че подава оставка в знак на несъгласие и впоследствие я оттегли след настояване на работещи в БНР, припомня радиото.  

 


Коментари (2)

Furlata Никой не може да попречи на ГЕРБ да загуби изборите, но това в определени случаи е голяма, но не най-голямата беда! Фаталното би било друго, което се демонстрира от Борисов винаги, когато става дума за отровните му критици и се изразява в извратеното либерално разбиране, че медиите не са коректив, а опозиция и като такава трябва да имат своите крепости! Такива са БНР и БНТ, дадени за безвъзмездно ползване на всички, които са срещу лидера на ГЕРБ лично! Мандат от 5 години е узаконяване на тези уж обществени медии като паравоенни формирования за партийна и корпоративна злоупотреба! Ако това се случи, въпрос на месеци е БНР и БНТ да се позиционират като мафиотски шпиц команди за бързи поръчки, каквито са и сега, но вече с удължен и бетониран мандат!
Да вървят по дяволите партийци и политици, какво става със зрителите и слушателите?!
23.02.2021 17:52 / Отговор
Стоян Уж народни безпристрастни медии, пък се държат като опозиционни лайномети.
24.02.2021 08:33 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още