Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нови световни рекорд край Радомир – Мак Ръдърфорд стана най-младият пилот, обиколил света

Общество

Нови световни рекорд край Радомир – Мак Ръдърфорд стана най-младият пилот, обиколил света

Нови световни рекорд край Радомир – Мак Ръдърфорд стана най-младият пилот, обиколил света - Tribune.bg

Белгийско-британския тийнейджър Мак Ръдърфорд стана най-младият човек, обиколил света сам с малък самолет, след като кацна в сряда в България, откъдето започна световното му пътуване преди пет месеца. Той се приземи успешно във вторник следобяд на летището край радомирското село Кондофрей.

17-годишният Мак всъщност опита да подобри два световни рекорда - за най-млад пилот, обиколил света сам, и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет. 

„Постигнах целта си“, бяха първите му думи на българска земя.  Той сподели че е много щастлив от преживяното и същевременно е тъжен, защото е приключило. 

Мак е по-малкият брат на Зара Ръдърфорд, която през януари тази година подобри световния рекорд за най-млада жена, обиколила света сама, както и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет - рекорд, който ѝ отне сега собствения ѝ брат.

Рекордното пътуване за Мат, което започна на 23 март, преведе Ръдърфорд през 52 страни на пет континента. За да постави знак, признат от Световните рекорди на Гинес, той пресича екватора два пъти.

Кадър/ БНТКадър/ БНТ

Роден в семейство на летци, Ръдърфорд се квалифицира за лиценза си за пилот през 2020 г., което по това време го прави най-младият пилот в света на 15-годишна възраст, отбелязват световните агенции.

Самостоятелното му околосветско пътуване започва от България, тъй като неговият спонсор, уеб хостинг компанията ICDSoft, е със седалище в София и му предоставя самолета.

Подобно на сестра си, Ръдърфорд управлява Shark, един от най-бързите свръхлеки самолети в света, достигаща 300 км/ч (186 мили/ч). Обикновено двуместен, той е модифициран за дългото му пътуване, като втората седалка е заменена с допълнителен резервоар.

Първоначално планирано да отнеме до три месеца, пътуването продължи по-дълго поради няколко неочаквани препятствия по пътя му, включително мусонни дъждове, пясъчни бури и екстремни горещини.

Но повечето от закъсненията бяха причинени от чакане за получаване на разрешителни и други документи, необходими за по-нататъшен полет, или поради необходимост от промяна на планирания маршрут. В сряда огромна тълпа от хора пристигна на летището, за да приветства Ръдърфорд и да отпразнува постиженията му.

 

Кадър/ БНТКадър/ БНТ


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети