Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нов вид наркотичен микс взима жертви

Общество

Нов вид наркотичен микс взима жертви

Нов вид наркотичен микс взима жертви - Tribune.bg
Снимка:

По данни на два независими центъра за лечение на наркозависимости, само за седмица във Варна са починали 10 човека след употреба на хероин, към който е добавен синтетичен фентанил, съобщава Българската национална телевизия.

В ефира на „Денят започва“ Павел Павлов – председател на Асоциацията за превенция на наркомании разказа, че констатацията е направена след консултация с други сдружения и организации, работещи в областта на наркозависимостите. Установено е, че случаите на злоупотреба с хероин, в комбинацията с фентанил не са еденични.

„Това е синтетичен опиат, който се смесва с хероин, кокаин, с метанфетамини. Проблемъ ет, че той е изключително силен и не може да се дозира и това води до фаталните случаи след употреба“, поясни той.

Фентанилът е болкоуспокояващо вещество, синтезирано на базата на морфина. Той е пет хиляди пъти по-мощен от метадона. По тази пичина предозирането му е много често и в повечето пъти фатално.

Още през 2020г. „Дойче веле“ в своя разработка предупреди за тази опасна мода сред наркотиците, а днес става ясно, че опасната смес вече се разпространява и в България.

Според Павлов веществото се произвежда в Китай.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати