Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нова алея за велосипедисти на старата жп линия в София

Общество

Нова алея за велосипедисти на старата жп линия в София

Снимка:

Зелен ринг от столичното ВТУ „Т. Каблешков“ до гара „Пионер“ ще радва столичани

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта Росен Желязков и главният архитект на София Здравко Здравков представиха един труден за изпълнение проект, но изключително важен и знаков за столицата, който превръща във велосипедна алея старото жп трасе от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ до гара „Пионер“.

Участъкът е собственост на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и с дължина 3 км и площ 60 дка.  

Идеята на новия зелен ринг е всички квартали на София да имат връзка с парковете на града, разясни амбициозната задача кметът Йорданка Фандъкова благодари на министъра на транспорта за подкрепата.

„Идеята е от началото на велоалеята в район „Слатина“ до гара „Пионер“ да се създадат велосипедни връзки за зала „Арена Армеец“, посочи столичният кмет. Министърът на транспорта от своя страна подчерта, че планът за преустройство на трасето се изготвя и скоро ще бъде представен за обществено обсъждане.

„Когато той влезе в сила, Столичната община ще може да претендира за придобиване на имота, а това ще стене факт с решение на Министерския съвет. 60 на сто от тази територия ще бъде за озеленяване и ще служи за придвижване с всички немоторни превозни средства“, обясни министър Желязков.

„Изграждането на велоринга, който обслужва южните части на София, е предвиден в план-схемата на велосипедната мрежа към действащия Общ устройствен план на София. Извършени са проучвания и за възможните трасета за велосипедна връзка на зала „Арена Армеец“, Софийския метрополитен и велосипедната мрежа на Борисовата градина. Трасето е разделено на два участъка, като първият подучастък започва от гара „Пионер“ до тунела на Цариградско шосе, а вторият – от тунела на Цариградско шосе до действащата регулация на Източната тангента“, обясни арх. Здравко Здравков.

По думите му проектът може да се реализира още следващата година. Поради ранната фаза на проектиране все още няма определен бюджет на проекта.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив