Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нова драма под К2: Няма връзка с още 3-ма алпинисти от 30 часа

Общество

Нова драма под К2: Няма връзка с още 3-ма алпинисти от 30 часа

Снимка:

Умора е най-вероятна причина за смъртта на Атанас Скатов

След трагичната кончина на българския алпинист Атанас Скатов драмата под втория най-висок връх на планетата - К2 продължава. Това става ясно от публикация на Alpine Adventure Guides в „Туитър“.

От няколко часа се провежда операция по издирване и евентуално спасяване на трима алпинисти, които в петък предпочетоха да останат в лагер 3 и да направят нов опит за зимно изкачване на втория по височина връх на планетата.

Повече от 30 часа, още отпреди инцидента със Скатов, е загубена връзката с тримата мъже. Бил е пратен хеликопер, който обаче засега не намира връзка с алпинистите и операцията е спряна.

Температурата е прекалено ниска, а вятърът над 6500 метра е над 35 км/ч.

Според Карина Сълова – алпинист и лекар на височинни експедиции- която даде интервю пред Нова телевизия заяви, че не може въжетата да са причина за смъртта на Атанас Скатов. „Те са опънати от шерпите, които изкачиха върха преди 2 седмици. Най-вероятно се касае за човешка грешка, предизвикана от умора”, смята тя. Зимните изкачвания са изключително трудни, а К2 е връх, който носи славата си на най-тежкия, каза Сълова.  

 


Коментари (2)

Stefan Всеки сам избира как да умре. Някои се пръскат от лакомия, други злоупотребяват с химия, трети умират от мъка, че не могат да чукат жена си, докато четат сонети на Шекспир в спалнята, а тя се пердаши с прислугата. А има и такива, които не боледуват, трепетно загрижени за здравето си, но скуката така ги измъчва на 98, че предпочитат да бяха мъртви. Че в гроба гърло не гладува.
Алпинистите са избрали да катерят баири. Повечето то тях се застраховат добре, че да осигурят и семействата си при евентуално настъпило застрахователно събитие. Но много моля да не ми ги сравняват с Ботев и Левски. Днес върховете са туристическа дестинация, бизнес за милиони.
Какво толкова търсят в себе си, не знам. Повечето са над 30 лазарника. Ако на 30 не знаеш кой си, никоя планина няма да те познае и каже. Но тяхна си работа. Само да не ни занимават с кухите си въжделения. За тях, моите въжделения са кухи. Така е, да сме толерантни не значи да се обичаме, а да си плащаме сметките без да пречим да другите.
06.02.2021 16:21 / Отговор
Малоумници Трябва наистина да си пълен малоумник, за да се катериш по скалите...
06.02.2021 17:58 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още