Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нова мярка: Държавата да поема част от патентния данък на такситата

Общество

Нова мярка: Държавата да поема част от патентния данък на такситата

Снимка:

Държавата поема част от патентния данък на такситата като нова антикризисна мярка срещу последиците от пандемията, съобщава БНТ. Целта е да се запази сектора от фалит, жълтите автомобили да поемат част хората, ползващи обществен транспорт, което пък ще увеличи дистанцията между пътуващите с автобуси, тролейбуси и трамваи.

Според Закона за местните данъци и такси патентът за такситата е от 300 до 1000 лева, като конкретният размер за съответната година се определя от общинските съвети до 31 октомври на текущата. Новата мярка, предложена от транспортното министерство, предвижда превозвачите да платят минимума от 300 лв., а всичко над тази стойност да поеме държавата.

Според анализ на Института за пазарна икономика от областните градове с най-висок патент е София - 850 лв., Пловдив - 750, над 600 лв. - Благоевград, Варна и Бургас, но като населено място призът е за Созопол - 1000 лв. Иначе данъкът за такситата е най-нисък в Добрич, Перник, Видин, Стара Загора, Търговище, където е на долния праг - 300 лв.

За да облекчи бранша, транспортното министерство предложи такситата да плащат само минималния праг на патента, а останалото до поеме държавата. От ведомството са съгласни да повишат първоначалната такса при качване в такси. Това предвижда изменение в наредбата за таксиметрови превози.

Наредбата поставя таван и за цената на извънградските превози. Ако всичко върви по план, промените ще влязат в сила от началото на следващата година.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още