Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нова наредба ще стимулира даряването на храни

Общество

Нова наредба ще стимулира даряването на храни

Нова наредба ще стимулира даряването на храни - Tribune.bg
Снимка:

Министерският съвет прие Постановление за приемане на Наредба за специфичните изисквания за извършване на хранително банкиране и контрола върху тази дейност. Основната му цел е да стимулира даряването на храни и да се намали загубата и разхищението им. Така ще се създаде възможност храната, която не се е превърнала в хранителен отпадък и все още е годна за консумация, да бъде оползотворена и социално преразпределена за консумация от нуждаещи се лица.

Определени са специфичните условия, изисквания и отговорности на всички, които участват в дейностите по хранително банкиране - бизнес оператори, оператори на хранителни банки, контролен орган. Разписани са условията, при които операторът на хранителна банка може да приема от бизнес оператори годни за консумация храни, непосредствено преди изтичане на срока за годност.

Те могат да се предоставят и на нуждаещи се лица и на лица, предоставящи социални услуги. По този начин годната и безопасна за консумация храна ще остане в хранителната верига и ще се предотврати нейното разхищение.

С Наредбата се регулират условията, при които храни, иззети от Българската агенция по безопасност на храните, могат да бъдат предоставяни за хранително банкиране.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Наредба, МС

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети