Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нова наредба за градска среда задава стандартите за облика на София по примера на Лондон

Общество

Нова наредба за градска среда задава стандартите за облика на София по примера на Лондон

Снимка:

Нова наредбата ще зададе стандарти за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли, обяви главният архитект на София Здравко Здравков.

 „Наредбата за градската среда е пилотна за София и впоследствие ще бъде направена подобна и за цяла България. Идеята е да направим съвместно с Министерството на културата специфични изисквания към фасадите, към решенията за настилките, към решенията за градското обзавеждане. Първо стартираме със стандарта за „Граф Игнатиев“, „Шишман“ и „Шести септември“, съобщи архитектът.

В наредбата ще бъдат посочени съответните цветови решения, начинът за разполагане на рекламата, местата за фасадно осветление, местата за разполагане на климатици и задължителните изисквания за поставяне на всякакви елементи по тези сгради.

„Повечето от сградите са строени в периода между двете Световни войни и носят характерна архитектура, която е от „Сецесион“ до „Модернизъм“. Тези сгради ще носят своя облик и ще търсим максимално придържане към първоначалния им образ. Правим проучване в архивната документация на всяка една от сградите как са изглеждали при построяването им. От място се взимат и детайли и фрагменти от мазилката, за да  може тези цветови палитри да се доближат максимално близо до първоначалния образ на тези сгради“, обясни е арх. Здравко Здравков.

По думите му в рамките на тази година трябва да приключи и работата по стандарта с настилките и стандарта за градската мебел, така че да се отговори на въпроса къде, какви настилки да бъдат полагани, както и към елементите на цялостното градско обзавеждане – маси, кошчета, пейки, улично осветление и т.н.

В момента тези стандарти са публикувани на сайта на Направление „Архитектура и благоустройство“.

„Това е една огромна работа. София ще бъде обхваната със задължителни изисквания за настилки, градско обзавеждане, палитри. Желанието ни е всяка една от улиците в Центъра постепенно да придобие своя стандарт, за да може да има указание към собствениците как да боядисват, да разполагат своето обзавеждане. Дори местата за реклама да бъдат ясно дефинирани“, обясни арх. Здравков.

Климатиците също ще бъдат приведени към съответния стандарт. Наредбата ще задължи всички софиянци, които са поставили външните тела на климатиците си по фасадите на сградите, да ги премахнат. Документът, който ще се отнася и до преместваемите обекти, и рекламата в столицата, ще регламентира и проблема с капещите по тротоарите климатични системи и отвеждането на конденза от инсталациите, както и вдигания от тях постоянен шум.

Очаква се наредбата да бъде гласувана до края на тази година и да влезе в сила от началото на следващата. Всеки собственик ще трябва да приведе сградата в съответствие с изискванията като за целта ще има срок, в който да го направи.

„Наредбата има претенцията да подреди нещата в града. Търсихме примери как се прави по цял свят. Софийският модел сме заимствали от няколко европейски града, включително Лондон“, поясни Здравков и добави, че Наредбата е стартирала преди 2 години, когато фасадите на сградите са били сканирани с изключително модерни средства.

Създаден е и „шрифт на София“, наречен „София санс”. Той ще се използва за надписването на всички рекламни и информационни елементи.

„Идеята е да е ясно разпознаваем като бранд на София”, посочи той.

По отношение развитието на Столичния Метрополитен арх. Здравко Здравков сподели, че през тези години заедно с проф. Братоев са направили схемата за неговото развитие.

„Амбицията ни е трети метродиаметър от Военна академия да продължи в посока зала „Арена Армеец“ през „Асен Йорданов“ и да продължи към „Окръжна болница“. Трасето вече е проучено с няколко метростанции, внесена е документацията в НАГ и предстои да бъде обществено обсъдена“, обясни архитектът.

Желанието е метрото да продължи и в посока метростанция „Люлин“ – Околовръстен път. Другата анализирана линия е тази, която дава възможност за връзка със Симеоновския лифт.

Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема