Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нова опасна мода сред децата, взимат торбичките с никотин

Общество

Нова опасна мода сред децата, взимат торбичките с никотин

Нова опасна мода сред децата, взимат торбичките с никотин - Tribune.bg
Снимка:

Нова опасна мода сред децата. Торбички с никотин, наподобяващи дъвки, се употребяват масово от ученици, алармират директори на училища. Според специалисти те могат да причинят повишаване на кръвното налягане и сърцебиене, а в много големи количества - дори рак.

Познати като „паучове“ или „снус“, никотиновите торбички са малки пакетчета, пълни с вещество с високо съдържание на никотин. Продуктът е масово разпространен сред учениците. Често го употребяват дори в училище.

„Знаем, че ги взимат като за успокоение. То те отпуска и един вид те успокоява. Всички горе долу на нашата възраст ги употребяват. Знаем, че тези, които не пушат цигари има при тях по силен ефект, при тези които пушат не е чак толкова ефектът“, казват ученици.

Торбичките се продават свободно в магазините за алкохол и цигари. Въпреки, че на опаковката е написана забрана за лица под 18 години, достъпът до тях е лесен. Разпространението им не се следи, защото се оказва, че пакетчетата не попадат в обхвата на нито един закон в България, съобщава БТВ.

„На пръв поглед като игра, 5-6-7 клас, но с употребата на едно такова нещо може да стане много страшно. Големите ученици 11-12 клас дори казват ние сме на по 18 години, защо ни ги спирате“, каза Диян Стаматов, директор на 119 СОУ.

Пакетчетата наподобяват известния в скандинавските държави „снус“ - бездимен заместител на цигарите. Честата му употреба води до пристрастяване и крие рискове.

„Може да доведе до хиперкератоза - променя се лигавицата на устата, което пък в по-късен етап би могло да доведе и до развитие на рак, това е при много високи дози. Ударното попадане на високи дози на никотин стимулира, от една страна сърдечно-съдовата система с повишаване на кръвното, тахикардия, ускоряване на сърдечната дейност“, обяснява проф. Павлина Гатева, ръководител на Катедрата по фармакология и токсикология.

Употребата на една никотинова торбичка се равнява на пушенето на три цигари едновременно. Специалистите алармират, че не са ясни и дългосрочните ефекти върху здравето.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети деца, мода
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети