Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нова платформа мери мръсния въздух в София

Общество

Нова платформа мери мръсния въздух в София

Нова платформа мери мръсния въздух в София - Tribune.bg
Снимка:

Столичани ще могат да следят замърсяването на въздуха през нова интернет платформа, съобщи на пресконференция заместник-кметът Йоана Христова, цитиран от  БГНЕС.

На територията на общината са изградени 22 станции със сензори, които ще отчитат замърсяването на въздуха и на фините прахови частици в реално време на сайта: https://platform.airthings-project.com.

Системата ще е свързана със съседни на България градове, така че ще може да се прави сравнение в реално време.

Според заместник-кмета платформата ще трябва да работи поне 4 сезона, за да набере необходимите данни за изводи. Едва тогава общината, със събраните данни, ще представи предложения на Столичния общински съвет.

„Смятам, че това е една добра стъпка от страна на Столична община да се опитаме да надграждаме това, което е постигнато в различни европейски градове“, подчерта Христова.

Докато събере необходимите данни Столична община ще продължава да разчита основно на станциите на изпълнителна агенция „Околна среда“, уточни Христова.

Мирослав Гечев от компанията, която е разработила платформата, уточни, че през първите 3 години от пилотния проект са се ангажирали безвъзмездно да подменят сензорите.

Заместник-кметът Йоана Христова допълни, че на този етап не са правени изчисления колко ще струва на общината, след като изтече срокът, в който изпълнителите безплатно подменят устройствата.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети