Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нова порция бомбени заплахи в учебни заведения в страната – евакуация на ученици и търсене на версии /ОБНОВЯВА СЕ/

Общество

Нова порция бомбени заплахи в учебни заведения в страната – евакуация на ученици и търсене на версии /ОБНОВЯВА СЕ/

Нова порция бомбени заплахи в учебни заведения в страната – евакуация на ученици и търсене на версии /ОБНОВЯВА СЕ/ - Tribune.bg
Снимка:

Десетки сигнали за бомбени заплахи затвориха редица учебни заведения в страната. Сигнали за поставени взривни устройства са постъпили в столичните училища – 22-ро, 51-во, 138-мо, 50-о, 91-ва Немска езикова гимназия, Националната гимназия за древни езици и култури „Свети Константин Кирил Философ“.

Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев" също е получила съобщението и децата са евакуирани. В Професионалната гимназия по Икономика и мениджмънт и в Езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик сигнали са били получени в ранния следобед.

Нова бомбена заплаха към столично училище

Заплаха е получил и икономическият университет в София (УНСС). 24 учебни заведения във Варна и във всички училища в Сливен също са получили заплашителния мейл, който се разпространява от вчера. 

Затвориха училища в Сливен след сигнали за бомби

В съобщението пише:

„Цялата човешка раса ще бъде унищожена.

ще ви поставим на колене

във всички училища в София има самоделни взривни устройства.

и скоро те ще взривят всички вас.

смърт за държавата и цялото общество

telegram: @flum23“

Сигнал за поставено взривно устройство е изпратен до директора на Природоматематическата гимназия в Бургас. Учениците са евакуирани. Заедно с тях са изведени и децата от ПГРЕ „Г. С. Раковски“, с които делят обща сграда. Подаден сигнал за бомба има и в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“ в Плевен, информира кметът Георги Спартански. 

Целта на заплахите е всяването на паника и страх и тази цел е постигната, посочи пред бТВ бившият директор на отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП Явор Колев. Той заяви, че очаква подобни мейли да се завалят и към болнични заведения, където има лежащоболни.

Той коментира, че имейлът, изпратен до училищата, е написан на български с помощта на „Гугъл преводач“ и подателят е вероятно група от Руската федерация, която подкрепя военните действия в Украйна. Една от целите на такива групи е да станат известни, използвайки такъв агресивен текст, допълни Колев.

„Текстовете и посланията са типични за такива групи, които се занимават с такава дейност и не става дума за нашите местни избори. Властите трябва да помислят за създаването на един щаб, който да реагира при получаването на такива заплахи“, смята той.

Диян Стаматов за бомбените заплахи: Службите трябва да се раздвижат

Друг експерт по сигурност - Георги Балев, посочи, че не определя случая като хакерска атака, тъй като не са нанесени щети. „Виждаме изпращане на едно масово съобщение, откъдето идва целият проблем. Доста е лесно да се направи имейл и да се спусне по такъв начин, че да не се разбере какъв е изпращачът. Имейл системата е създадена през 70-те години и начинът на проследяване не ни помага много в днешни дни. Много лесно може да се създаде сървър, от който да се изпращат съобщения от всяка част на света", заяви той пред Нова тв.

По думите му вероятно авторът на бомбените заплахи е потиснат човек, още ученик.

„Хипотезите, по които се работи, са две. Едната е да бъде предизвикана паника и масово неходене на училище от страна на малка група ученици или конкретен ученик. Другата цел е дезинформационна кампания на чужда страна или хакерска група, имаща за цел да дестабилизира социално даден регион. Обикновено зад подобно случаи винаги излиза дете, което не е подготвено за изпит", заяви киберспециалистът Спас Иванов пред Нова ТВ.

Вътрешният министър Иван Демерджиев пък е на мнение, че водещата версия за имейлите е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия. Редица европейски държави са поставени под едни и същи заплахи и минават по тази линия, поясни той.

„Източниците на атака и подходите са едни и същи. Сигнализирали сме партньорските служби в САЩ и Великобритания. Там се установя да са регистрирани имейл адрес или да се ползвани телефони, от които идват тези заплахи”, уточни министърът на вътрешните работи.

Демерджиев поясни, че у нас има изготвен протокол за действие при сигнал за бомба, който се спазва. „Точно това поражда проблеми. Протоколът е от 2000 г. Днес свиквам работна група, която да го прегледа, за да се реализират реалните опасности преди да се пристъпи към евакуация на училища, летища и тн.”, уточни Иван Демерджиев.


 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети