Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нова структура в армията ще се грижи за киберотбраната

Общество

Нова структура в армията ще се грижи за киберотбраната

Снимка:

Депутатите от ресорната парламентарна комисия одобриха на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се създават две нови структури в Българската армия, предаде БГНЕС.

Въоръжените ни сили вече ще имат Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана.

„Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана се основава вече съществуваща структура – Бригада стационарна КИС. Ние имаме такива специалисти в момента. Ще разширим техният обхват на дейност, тъй като това са едни от съвременните заплахи – киберзаплахите, фалшивите сигнали и използването на комуникационните и компютърните мрежи за атаки и т.н.“, коментира ген. Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната.

Според ген. Илиев такава структура е абсолютно необходима в технологичното време, в което живеем, давайки пример с центровете за подготовка на киберспециалисти, разкрити в някои държави, сред които и Естония.

На критиките за това, че България не участва в натовско учение заради COVID-ситуацията, той коментира: „Тази година го възприемам за нормално. Отговорни сме за здравето на нашите военнослужещи и военнослужещите на други държави. Много учения бяха препланирани предвид ситуацията“.  


Коментари (1)

кесо Това за създаване на структура за киберотбрана е добре и бе крайно време.
А структура за борба с руската пета колона в България няма ли да се създаде най-после като отдавна е ясно, че тя е главния ни враг?
02.03.2021 21:07 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още