Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нова тенденция: Млади хора да се заселват в крайградските зони

Общество

Нова тенденция: Млади хора да се заселват в крайградските зони

Снимка:

Доста млади хора започват да се заселват в крайградските зони. Тази тенденция отбелязва пред БНР доцент д-р Надежда Илиева, ръководител на секция „Икономическа и социална география“ в Института по геофизика, геодезия и географи на Българската академия на науките.

„Но това е типично за крайградските зони, не за обезлюдени селища в Северозападна България или в Родопите. Все по-често започва да се говори за този номадски начин на живот. За новите номади, които отиват на село. Там работят в екологично чиста среда - дистанционно. Надявам се тези тенденции да продължат, но те се наблюдават единствено около големите градове, за да могат тези домакинства да се възползват от екологично чиста среда, но в същото време да бъдат близо до услугите, които се предоставят в големия град“, уточнява тя.

„България е част от съвременна Европа и всички процеси, които се наблюдават в България, не са чужди за нито една европейска държава въпросът е, след като една държава достигне така наречения пети етап от демографския преход, който се характеризира с изключително ниска раждаемост, с повишаваща се смъртност застаряване на населението, след това какво следва. В демографската теория не е написан шести етап от демографския преход. Това не ми се вярва да бъде краят на една европейска цивилизация“, обяснява тя.

Утре започва електронното преброяване на населението. От 18 септември преброители ще посещават домовете.

„Позитивната тенденция това е, че през миналата година от доста дълго време има положителен механичен прираст в страната, който се равнява с +30 хиляди души и се надяваме тази тенденция да се запази. Миналата година беше малко екстремна за всички, свързана с коронавируса, но факт е, че доста българи, които живеят в чужбина, се върнаха в България“, каза доцент д-р Надежда Илиева.

Тя даде пример с град Враца, който се намира в силно обезлюден район, но през последните години има един положителен механичен прираст. Във Враца се установяват да живеят хора от Северозападна България.

„Може би изход има. Всичко зависи от икономическата ситуация, която ще се създаде в съответното селище, от социалната сигурност, която също  е предпоставка за привличане на населението, екологичните фактори“, допълни Илиева.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още