Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нова теория: Ваксините БЦЖ също помагат за по-малко щети от коронавируса

Общество

Нова теория: Ваксините БЦЖ също помагат за по-малко щети от коронавируса

Нова теория: Ваксините БЦЖ също помагат за по-малко щети от коронавируса - Tribune.bg
Снимка:

Ваксинацията с БЦЖ дава отговор и защо коронавирусът тръгва от Китай

Група учени от САЩ, сред които и българката Виолета Руменова, анализират пандемията от коронавирус и правят извода, че ваксините БЦЖ /срещу туберкулоза/ също помагат за по-малко щети от коронавируса, а като резултат най-засегнати от разпространението на COVID-19 са държави, които никога не са провеждали имунизации срещу туберкулоза.

Екипът е сравнил прилагането на ваксината БЦЖ в 180 страни от общо 209/86%/ с данните за заболеваемостта и смъртността от коронавируса в тях. 157 от тези страни прилагат масова ваксинация, 18 са се отказали от нея, а 5 страни никога не са я въвеждали.

Оказва се, че държавите без масова ваксинация – Италия, Нидерландия, САЩ, са много по-тежко засегнати в сравнение с държави, където всички се ваксинират с БЦЖ. Страни като Иран, започнали късно ваксинация /1984г./, също имат висока смъртност. Това според учените подкрепя тезата, че БЦЖ е дала защита на по-старите поколения.

Тук е примерът с нашата страна. Тя попада сред страните, ваксиниращи населението си с БЦЖ и броят на случаите пациенти с COVID-19 е по-малък.

Изследването установява, че в страните със среден доход и прилагащи ваксини БЦЖ/55 общо/ смъртността от COVID-19 е 0.78 / плюс минус 0.40/ на 1 млн. души. За разлика от тях страните с висок доход, които никога не са прилагали ваксината /общо 5/, имат по-високо ниво на смъртност 16.39%/ плюс минус 7.33/ на милион население. В страните с висок доход и с масово прилагане на ваксината смъртността от коронавируса варира.

Направен е и анализ на 28 страни, за които има данни от кога е започнало ваксинирането с БЦЖ. Оказва се, че има връзка между това обстоятелство и заболеваемостта от COVID-19. Така колкото по-рано е била въведена ваксинацията, толкова по-ниска е смъртността сред старите хора в тези страни. Иран е започнал прилагането на ваксината масово през 1984г., което означава, че всеки иранец над 36 годишна възраст е лишен от защита. И сега смъртността от коронавируса н Иран е 19.7 на милион население. Япония е започнала ваксинирането през 1947г. и сега е със 100 пъти по-ниска смъртност от COVID-19 – 0.28 на милион. Бразилия е започнала ваксинация 1920г. и е дори с още по-ниска смъртност – 0.0573 на милион.

Но при спаднал брой заразени от тубуркулоза няколко страни със среден доход в Европа изоставят общото ваксиниране с БЦЖ. Анализирани са 17 такива страни. Испания, например, е ваксинирала с БЦЖ от 1965г. до 1981г./16 години8 и сега има много висока смъртност 29.5 на милион. Дания пък ваксинира от 1946 до 1986г. и сега смъртността е 2.3 на милион.

Ваксинацията с БЦЖ дава отговор и защо коронавирусът тръгва от Китай, където ваксинацията с БЦЖ е задължителна. По време на Културната революция 1966-1976г. Китай се отказва от превенцията на туберкулоза и закрива лечебниците си за нея. Според учените това създава огромния човешки резервоар на уязвими към туберкулоза и сега те се заразяват с COVID-19.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати