Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нова платформа осигурява трудова заетост на хората над 55 години

Общество

Нова платформа осигурява трудова заетост на хората над 55 години

Нова платформа осигурява трудова заетост на хората над 55 години - Tribune.bg
Снимка:

В момента имаме рекордно ниска безработица, заяви зам.-министърът на труда Зорница Русинова

Днес официално беше представена новата платформа за осигуряване на трудова заетост на хората над 55-годишна възраст -www.evergreentalents.bg. Инициативата се осъществява в партньорство с Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. Целта на платформата е да осигури връзка между кандидатите и работодателите, за да върне хората във възрастовата група 55+ на пазара на труда.

„Приветстваме тази платформа, защото тя е една изцяло частна инициатива между HR (човешки ресурси) компании, които дават особено място на хората, които са над 55-годишна възраст да намерят своята реализация на пазара на труда, защото това са хората, които носят най-много опит, знания и умения. Те са най-уязвими на пазара на труда, защото много трудно човек след такава възраст се преориентира към друг тип професия, би се съгласил да бъде преквалифициран. Пприветстваме всякакви подобни възможности, които ще интегрират по-дълго на пазара на труда хората, които са над 55-годишна възраст“, заяви за Tribune Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика.

„Надявам се този начин на търсене и предлагане на работа да сработи. Това е един от инструментите. Ангажиментът, който ние сме поели е много по-активно участие в трудовите борси, които „Агенцията по заетостта“ организира. Знаете, че минимум два пъти в годината правим трудови борси за хора над 55-годишна възраст “, допълни тя.

18% от регистрираните безработни в бюрата по труда в страната са именно хора на възраст 55+. Броят им е малко над 72 000. В сравнение с миналата година те са намалели с малко повече от 1 %.

Най-голяма в тази възрастова група е безработицата в района на Северозападна България, но също така в Смолян, Кърджали и Търговище.

„Големият процент хора над 55-годишна възраст, които са регистрирани в бюрата по труда, са хора без образование, без квалификация или най-много със средно образование. Нашата цел е да ги подпомогнем и с допълнителни курсове за ограмотяване, които стават през системата на Министерството на образованието. Съответно, след това да им дадем възможност за квалификация и преквалификация, така че те да могат да се интегрират на пазара на труда“, уточни Зорница Русинова.

Тя сподели още, че през последните няколко години тенденциите на пазара на труда в България са изключително позитивни. В това отношение сме на челни позиции в Европейския съюз.

„Факт е, че в момента имаме рекордно ниска безработица. Тя е около 4%. Има на практика населени места, където изобщо няма безработица, което означава, че всички мерки, свързани с подобряване условията на труд, с квалификация и преквалификация дават своя ефект. Това, което оттук нататък ни предстои е да решим най-съществения проблем на пазара на труда. Това е многото свободни работни места и определени сектори, които очакват определена квалификация от хората, които заемат работните места. Това, което ни предстои съвсем скоро е да отворим една изцяло нова програма. Нарича се „Умения“, на обща стойност 40 милиона. Тя е насочена към всички работодатели на територията на България и ще подкрепи от най-малките предприятия до най-големите“, обясни зам.-министърът на труда и социалната политика.

„Целта ни е да подобрим качеството на живот на хората над 55 години, а оттам и на цялото общество“, заяви Стефан Апостолов – управляващ партньор в платформата.

„Имаме индивидуален подход. Ние определено обръщаме внимание на всеки кандидатстващ при нас и осъществяваме контакт с работодателя, така че се стремим да сме въвлечени в процеса и човекът, който търси работа също да наблюдава какво се случва. Обратната връзка е много важна. Кандидатът трябва да знае, че е забелязан и работим с него. Вътре в самата платформа кандидатстването е опростено максимално и не се изискват много специални умения“, каза за Tribune Стефан Апостолов.

От създаването на платформата през август работа чрез нея са потърсили над 100 човека в различни области. Условно те се разпределят в три категории: висококвалифицирани кадри, експерти и хора, отворени да вършат обща работа, независимо от своето образование.

„Хората от всяка възраст имат възможност да се реализират, ако го желаят. Обществото ни може да бъде успешно само, ако всички със своите умения, опит и знания са въвлечени в пазара на труда. За нас платформата е кауза и след това бизнес. Възрастта е възможност и ще го докажем с работата си“, категоричен е Стефан Апостолов.

Автор: Андреа Драганова  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още