Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Новата трибуна“: Олигарх и шепа протестиращи атакуват истината

Общество

„Новата трибуна“: Олигарх и шепа протестиращи атакуват истината

Предозиране с фалшиви новини: „Капитал“ наредиха Tribune.bg до фейк сайтовете на техния съмишленик Арман Бабикян

Пространна статия за фалшивите новини се появи в сайта на олигарха Иво Прокопиев „Капитал“. Централно място в нея е посветено на… Tribune.bg.

Болезнените истини за професионалните протестиращи, с които запознаваме читателите си ежедневно, ги накараха да опозорят с фалшиви твърдения за неясна собственост и обвързаности именно сайта, който се бори срещу фалшивите новини. Свидетели сме на безпрецедентен опит от друга, макар и ясно зависима медия, да ни вкара в общ списък с жълти и лайфстайл медии и сайтове за откровени фейкове като „Информиран.нет“. Още по-фрапиращо е, че бащата на фалшивите новини и собственик на империята  с това име, е техен съмишленик и проповядва именно техните лъжи и злонамерени акции. Както се казва в една стара българска поговорка: „Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“

В отговор на намеците и предложените от „Капитал“ абсурдни изводи на база косвени и неверни твърдения ние категорично заявяваме, че:

Tribune.bg не е „измислен“, „анонимен“ или „жълт“ сайт. Ние доказахме кои сме като предоставяме ясна и конкретна информация, без да разчитаме на платени публикации или фалшив трафик. Нашите читатели ни познават. Ние сме малък, но отдаден на работата си екип от журналисти, който се опитва  да предоставя разнообразна информация от всички сфери на обществения живот. От самото ни създаване преди повече от две години работим в условия на изключителна колегиалност с всички медии и винаги цитираме източниците, които използваме в материалите си.

Журналистите в екипа ни са застанали с лицата си от създаването на сайта през 2018 година, а редакционният телефон на медията винаги е включен!

Парадоксално е, че статията на „Капитал“, в която има твърдения за машина за фалшиви новини сама по себе си е изпълнена с абсурдни твърдения и догадки. В този материал няма нито едно твърдение, подкрепено с факти.

„Официално сайтът tribune.bg е собственост на рекламната агенция „Никадвертайзинг“, чийто управител и собственик Милен Койчев потърсихме на посочения за връзка мобилен телефон, но не открихме“, пише журналистът от „Капитал“ Росен Босев.

И това е ФАКТ. Вчера на телефонния номер за връзка с офиса беше направено подобно запитване – без никаква информация за какво искат да разговарят именно с управител вместо с редакцията или с рекламния отдел. Статията в „Капитал“ е пусната броени часове по-късно без да се дочака обратната връзка и без да се направи опит за разговор с някой от другите телефони на сайта. 

„Техническите характеристики на сайта (хедъри, дата на издаване на сертификатите, използвана система за качване на съдържанието) и хостингът са идентични със страницата lifeonline“, пише авторът Росен Босев и на базата на това прави зашеметяващото „разкритие“, че„последният домейн се водел на дружество, което пък преди години било на Красен Кралев…

Без да имаме претенции да разбираме толкова от технически характеристики и „хедъри, сертификати и системи за съдържание“, колкото колегата Босев, информираме, че сайтът ни се помещава на сървър на „Нетера“ от самото си начало. Досега в съвместната ни работа сме категорични, че те са коректен доставчик, осигуряващ сигурност на платформата ни. Според информацията, с която разполагаме, няма други сайтове на нашия сървър, нито можем да приемем, че „хедърът“ ни може да бъде оприличен с този на други колеги.

Tribune.bg изпълнява всички законови изисквания и считаме за клеветнически определенията, че сме „анонимен или полуанонимен сайт“. Издателят прилежно е обявен на страницата ни, а в Министерството на културата е подадена декларация за собственост точно както се изисква по закон. 

От „Капитал“ дават и други „неопровержими доказателства“ за връзката с Lifeonline – те били често цитирани в Tribune.bg. Тази информация е категорична неистина, тъй като подобни „цитирани“ статии са нормална практика за всички онлайн издания. В случая с Lifeonline става въпрос за общо не повече от 15 авторски техни новини на 2-годишен период (за сравнение общият брой на новини на сайта ни е почти 42 хил.)

„Всъщност в tribune почти всеки ден има публикация, посветена на Кралев, а в instagram акаунта на сайта има повече снимки на Кралев, отколкото на премиера Борисов“, пишат „капиталци“, но пропускат факта, че това се отнася за почти всички сайтове в интернет. 

Качването на прессъобщения е нормална практика във всички медии и като такава Tribune.bg отразява работата на огромен брой институции, една от която е Министерството на младежта и спорта. Броенето на снимки в Инстаграм е нещо, което трудно подлежи на коментар. Инстаграм профилът ни не е с политическа насоченост, както лесно може да се увери всеки заинтересован.

Друго интригуващо „обвинение“ е, че наши статии са широко разпространявани в групи – нещо за което няма как да се извиняваме! Напротив – благодарни сме на нашите читатели, че непрекъснато споделят материалите ни и КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВЯВАМЕ, че споделянията не са дело на наши служители!

След като приключва разбивката за Tribune.bg, „Капитал“ все пак между другото вмъкват и кратко инфо за „Информиран.нет“ – истинският сайт за фалшиви новини, в който се публикуват вече откровени измислици, които ние често сме опровергавали.

Уважаеми читатели на Tribune.bg искаме да благодарим публично на колегите от „Капитал“ - собственост на олигарха Иво Прокопиев, за рекламата, както и за любезното съдействие на „Демократична България“ за популяризиране на сайта ни. 

Заявяваме категорично, че отделеното ни рекламно време в елитното медийно издание на протестърите и вниманието във Фейсбук профилите им е напълно БЕЗПЛАТНО и е доброволна проява от тяхна страна. 

Не става ясно по какви причини протежетата на Прокопиев и Христо Иванов се хвърлят така страстно да адвокатстват на Румен Радев и Мартин Карбовски.  

Но заявяваме категорично, че твърденията в статията, подписана от близкия до семейството на Румяна Бъчварова Росен Босев, НЕ отговарят на истината. Което ги прави фалшиви. 

Собствеността на „Tribune.bg” e прозрачна. Зад нас не стои нито един олигарх, не ни притежава който и да е бивш или настоящ властимащ. Именно това ни дава правото да предоставяме на нашите читатели различните гледни точки.  


Етикети Tribune.bg

Коментари (57)

Karabas Barabas Мда-а-а-а, сега пък Tribune.bg са новият враг на Разградската селищна система! Тц-тц-тц, ти да видиш!
27.11.2020 18:50 / Отговор
ГЕРБКП Ами да, вие сте си едно евтино фалшиво сайтче за жълта герберска пропаганда. Смешни подлоги на мафиотския клан на Борисов/Пеевски и в типичен техен стил разпространявате само лъжи и мутренските им опорки.
27.11.2020 19:42
Ева „Журналистически“ разследвания, които се ползват за рекет срещу неудобни и за обслужване на олигархични интереси. Не, този път не става дума за сайта за рекет „Бивол“, чийто връзки с прокремълската пропагандна машина лъснаха още преди месеци. Основно действащо лице е едно НПО, създадено преди повече от 3 години с грант от почти милион - „Америка за България“ и с обещание, че ще вади на светло зависимостите у нас. От създаването си до днес обаче Антикорупционният фонд устойчиво работи като поредната гайка от машината за медийни манипулации на подсъдимите олигарси Иво Прокопиев, Цветан Василев и ортаците им. С двамата – къде пряко, къде косвено, са свързани и всички основни действащи лица във фонда, както при създаването му, така и в момента. Правим това уточнение, защото през 2018 г., след вътрешен преврат в НПО-то, бе подменено почти изцяло ръководството му. Обвързаностите обаче си останаха същите.
27.11.2020 19:55
Ева Учреден през 2016 г. от трима души, все активисти на оплетените в олигархични зависимости „Протестна мрежа“, „Правосъдие за всеки“ и „Да, България“ - Мирослава Петкова, Йордан Карабинов и Николай Стайков, в момента в екипа на организацията се води само последният, който е бивш кадър на Прокопиевия „Капитал“.
Петкова е изхвърлена от председателския пост в борда на НПО-то и от самото него след промени в устава, жалени безуспешно от нея. С промените е подменена управата на фонда, въведени са Управителен съвет и длъжността „директор“, като в борда му влизат петима души. Единият, който е и съуправител, е Филип Гунев - бившият зам.-вътрешен министър и дясна ръка на гравитиращата около кръга „Капитал“ бивша шефка на МВР, ексвицепремиер и настоящ посланик на страната ни в Израел Румяна Бъчварова.
27.11.2020 19:56
Ева С Бъчварова и с „Капитал“ е обвързан и вторият член на борда – журналистът от флагмана на манифактурата за фалшиви новини на Иво Прокопиев – Росен Босев. Освен основен изпълнител на поръчките и глашатай на опорките, задавани от разградския подсъдим бос към изданията му, Босев е и зет на Бъчварова – баща на внучето й е и живее на семейни начала с дъщеря й, също журналист в медийната група на Прокопиев. Обвързана с кръга „Капитал“, но по НПО линия е и третият член на борда – София Разбойникова. Освен на „Антикорупционния фонд“, тя е член и на фондация „Български адвокати за правата на човека“ (БАПЧ)
27.11.2020 19:59
Ева БАПЧ се оказа в епицентъра на скандал преди време, след като в. „Труд“ разкри, че НПО-то е получило 54 бона от правосъдното министерство по времето, когато начело на ведомството бе Христо Иванов - настоящият лидер на олигархично обвързаната партия „Да, България“. Парите са дадени за изготвянето на „Анализ за функционирането на административния механизъм за обезщетяване“, а поръчката е „спечелена“ от БАПЧ, въпреки че вторият кандидат в конкурса е дал тройно по-ниска цена. Разбойникова е ръководител на анализа, а самата поръчка е изпълнена със закъснение, за което НПО-то дължи неустойка в размер на 30% от стойността на проекта, но така и не я плаща. Каква е причината? Оглавяваното в този момент от Христо Иванов ведомство „забравя“ да си защити интереса.
27.11.2020 20:00
Покажи всички
Свободен гражданин! Долу ръцете от единствения свестен сайт Tribune.bg!
Прокопиевската групировка е най-големият цензор в медийното пространство!
Тя успя да кастрира и други свестни сайтове, като Фактор.бг!
27.11.2020 18:59 / Отговор
хаха Пише се "свободен гражданин", а пък откровен роб на мафията на власт.

Как работи машината за фалшиви новини на Кралев. За задължително четене:
1. Пуска се фалшива новина в Tribune
2. След 2 часа се препубликува във Вестоносец и се цитира източник Tribune
3. След още 1 час се препубликува в ПИК и Blitz и се цитира източник Tribune
4. Разпространява се из герберските фейсбук групи и лъжата става истина.
И с цялата тази история е свързан български министър.
27.11.2020 19:53
Уфф! Ало, гледай си новото ОФ на гнома, а не се кахъри за читателите на този сайт!
27.11.2020 20:04
ХА - ХА , Хаха, ти май си застъпил нощна, откровени червени троле! Тоя алгоритъм в Капитал ли го ползвате, само си сменил имената на хората и сайтовете, май?
27.11.2020 20:38
До ха ха:Дай пример за публикувана фалшива новина......... Може би цитатите на хахото Радев?
Чакам пример......
27.11.2020 20:41
хаха Прочети статията в "Капитал", там са дадени примери. Елементарно е дори за платен трол на ГЕРБ.
27.11.2020 22:01
Покажи всички
кесо Абе може пък Росен Босев в проучванията си за българската олигархия още да не е стигнал до буквата "И" затова не е открил, че техният шеф Иво Прокопиев е крупен олигарх. Вероятно е зациклил на буквата "Г" и още проучва олигарсите от ГЕРБ. Като стигне до "И" "непременно" ще го "разобличи" на първа страница на "Капитал", вервайте ми.
27.11.2020 19:08 / Отговор
Tribune. bg, ЖЕЛЕЗНИ СТЕ-ЗАТОВА СТЕ ТРЪН В ОКОТО НА ЧЕРВЕНИЯ ОКТОПОД............... ЖАЛКО ЗА ЖУРНАЛИСТИТЕ В,, КАПИТАЛ"-ПРЕГЪРНАХА СЕ С АНТИБЪЛГАРИТЕ........
27.11.2020 19:15 / Отговор
ХА - ХА , явно много сте го засегнали, за да ви атакува по този начин! Което доказва всъщност кой е разпространителят на фалшивите новини - господин Капиталчо! Дерзайте!
27.11.2020 19:19 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още