Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нови изисквания за храните в градините и училищата

Общество

Нови изисквания за храните в градините и училищата

Снимка:

Нови изисквания към храната в детските градини и училищата влизат в сила от 13 февруари, съобщи NOVA телевизия. Всички храни, които се дават на децата, трябва да отговарят на европейските регламенти.

Напълно се забраняват консерванти, оцветители и подсладители. Млечните продукти трябва да са само от сурово мляко. За първи път децата в детските градини ще могат да пият вода с добавки като лимон, например.

Традиционните български рецепти ежедневно се обновяват с доскоро считани за екзотични продукти като киноа и булгур. Според новата наредба менютата трябва да станат още по-здравословни като се завишават изискванията за качеството на продуктите.

„Нашите наредби са синхронизирани с европейското законодателство. В детските заведения се предлага само краве масло от животинските мазнини, а от растителните - освен слънчогледово масло и зехтин, е позволено да се използва рапично и царевично олио“, обясни Афродита Ильовска, директор на 19-а детска градина.

Освен бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, ще може да се предлагат и така наречените „ароматизирани води”.

Запазва се изискването млечните продукти да са произведени по Български държавен стандарт.

Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, които са регистрирани по Закона за храните.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още