Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нови правила за прием в детските градини в София

Общество

Нови правила за прием в детските градини в София

Снимка:

Въвежда се принципът на уседналост

Нови правила за прием в детските градини и яслите в София. Те бяха одобрени днес от Столичния общински съвет. Основна промяна е въвеждането на принципа на уседналост. Това означава, че детето ще посещава най-близката детска градина. Максимален брой точки ще се дават, ако детето е живяло на посочения адрес повече от 2 години. Тази промяна влиза от 2020 година.

„От март месец тази година децата с постоянен адрес ще получават по 3 точки, а тези с настоящ по 2 точки. Ще се дават допълнително още 2 точки, ако адресът съвпада с административния район на детското заведение и така на практика по тези 2 критерия ще могат да се получат максимум 5 точки“, уточни още зам.-кметът на София доц. Тодор Чобанов.

Повече точки вече ще се дават за работещи родители и студенти. Досега те са получавали по 1 точка, а вече ще получават по 2.

Важна промяна е, че Протоколите за децата с хронични заболявания ще се приема само ако е издаден от ТЕЛК. Досега такива портокали се издаваха от личните лекари. С промяната се цели да се затегне контролът, тъй като много родители издават подобни протоколи на децата си само за да ги запишат в детска градина.

„Направили сме промяна в броя на децата със специални образователни потребности и хронично болните. Променя се броят на децата с хронични заболявания в група от 5 на 3, а децата със СОП от 3 на 2“, обясни още Чобанов.

Той припомни, че в София се строят 15 нови детски градини,  като част от тях се  дострояват през тази година, а други ще започнат да се изграждат.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив