Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нови заповеди на здравния министър уреждат мерките за извънредната епидемична обстановка

Общество

Нови заповеди на здравния министър уреждат мерките за извънредната епидемична обстановка

Снимка:

Извънредното положение в страната изтече в полунощ и веднага влезе в сила, обявената в сряда вечер извънредна епидемична обстановка.

Всички наложени досега мерки, въведени срещу разпространението на коронавируса, остават без промяна. Те са облечени в четири заповеди на министъра на здравеопазването, описани така:

Първата заповед определя противоепидемичните мерки.

Втората разписва ограниченията при влизане или излизане от държавата и позволява да се прилага задължителната карантина от 14 дни.

Третата заповед разписва правилата за налагане на карантина и изолация при контакт с болни.

Четвъртата заповед определя кои обекти продължават да работят и кои остават затворени.

Новост при т.нар. разхлабване е, че вече са разрешни трансплантанциите и се прехмават часовете за разходка в парка и възрастовото ограничение. Сядането на пейките обаче продължава да не се разрешева.

Разрешени са индивидуални и колективни спортове на открито до 10 души без състезателен характер. Басейните започват работа при строга дезинфекция.

Детските градини остават затворени. Големите търговски центрове – също.

Остават в сила глобите за неспазване на мерките – от 300 до 1000 лева при първо нарушение, и от 1000 до 2 хиляди при повторно. За нарушаване на карантината на завърнали се от чужбина – глобата е от 5 хиляди лева.

С четирите заповеди (заповеди № РД-01-262, № РД-01-263, № РД-01-264, № РД-01-265) на здравния министър, издадени днес, 14 май, можете да се запознаете на следния линк - https://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/zapovedi-pravilnitsi-instruktsii/ .  


Коментари (1)

Бюджетарят е обидно и срамно да е министър на здравето. Няма елементарни медицински познания. Снощи бе върхът на простотията с обяснението си за обстановката. А диктатурата бе явно обявена на територията на БГ снощи. Вместо да си подадат оставките, те се развилняха заради джиросания мисир мафиот премиер.
14.05.2020 08:21 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още