Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нови заповеди на здравния министър уреждат мерките за извънредната епидемична обстановка

Общество

Нови заповеди на здравния министър уреждат мерките за извънредната епидемична обстановка

Нови заповеди на здравния министър уреждат мерките за извънредната епидемична обстановка - Tribune.bg
Снимка:

Извънредното положение в страната изтече в полунощ и веднага влезе в сила, обявената в сряда вечер извънредна епидемична обстановка.

Всички наложени досега мерки, въведени срещу разпространението на коронавируса, остават без промяна. Те са облечени в четири заповеди на министъра на здравеопазването, описани така:

Първата заповед определя противоепидемичните мерки.

Втората разписва ограниченията при влизане или излизане от държавата и позволява да се прилага задължителната карантина от 14 дни.

Третата заповед разписва правилата за налагане на карантина и изолация при контакт с болни.

Четвъртата заповед определя кои обекти продължават да работят и кои остават затворени.

Новост при т.нар. разхлабване е, че вече са разрешни трансплантанциите и се прехмават часовете за разходка в парка и възрастовото ограничение. Сядането на пейките обаче продължава да не се разрешева.

Разрешени са индивидуални и колективни спортове на открито до 10 души без състезателен характер. Басейните започват работа при строга дезинфекция.

Детските градини остават затворени. Големите търговски центрове – също.

Остават в сила глобите за неспазване на мерките – от 300 до 1000 лева при първо нарушение, и от 1000 до 2 хиляди при повторно. За нарушаване на карантината на завърнали се от чужбина – глобата е от 5 хиляди лева.

С четирите заповеди (заповеди № РД-01-262, № РД-01-263, № РД-01-264, № РД-01-265) на здравния министър, издадени днес, 14 май, можете да се запознаете на следния линк - https://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/zapovedi-pravilnitsi-instruktsii/ .


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Бюджетарят е обидно и срамно да е министър на здравето. Няма елементарни медицински познания. Снощи бе върхът на простотията с обяснението си за обстановката. А диктатурата бе явно обявена на територията на БГ снощи. Вместо да си подадат оставките, те се развилняха заради джиросания мисир мафиот премиер.
14.05.2020 08:21 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети