Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Новите електробуси тръгват по софийските улици от средата на ноември

Общество

Новите електробуси тръгват по софийските улици от средата на ноември

Новите електробуси тръгват по софийските улици от средата на ноември - Tribune.bg
Снимка:

Обновяването на градския транспорт е една от мерките срещу замърсяването на въздуха

Първите 20 електрически автобуса на градския транспорт тръгват по софийските улици от средата на следващия месец, съобщи БНТ.

Всички те отговарят на стандарта ЕВРО6. Модерните превозни средства ще се движат по линиите, които пътуват в централната градска част. Обновяването на градския транспорт е една от мерките срещу замърсяването на въздуха.

На таблото на електробусите се вижда капацитетът на батерията. Самите батерии ще се зареждат в трите гаража на градския транспорт, обясни Слав Монов, директор на "Столичен автотранспорт".
Новите автобуси разполагат с минимум 70 места и не се различават по нищо друго от нормалните, освен че се задвижват от електрически двигател и не изхвърлят никакви вредни емисии, с което ще се подобри многократно качеството на въздуха. Другите им предимства са, че ще бъдат снабдени с рутер за интернет, ще може да се зареждат и мобилни телефони в тях, обясни Монов.

Електробусите са с нисък под и климатик, допълни той. За сигурността на пътниците автобусите са оборудвани и с видеонаблюдение, което е вързано със записващо устройство. В случай на проблем записът може да бъде предаден на органите на реда.

След втората половина на ноември поетапно ще започнем въвеждане в експлоатация и обучение на водачите, обясни Монов.

Това е първата доставка на електробуси, след като в последните години се тестваха няколко вида рейсове на различно гориво. Оказа се, че най-доброто решение за София са електрическите автобуси в градския транспорт.

В София пристигнаха и 60-те нови автобуса на природен газ. Те също отговарят на най-висок екологичен клас ЕВРО 6.

„Малко столици могат да се похвалят с такива придобивки като град София. Градският транспорт до една година ще бъде изцяло модернизиран и 90 % от автомобилите в него ще бъдат екологичен стандарт ЕВРО 6“, подчерта Монов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати