Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Няма нови положителни проби за Африканска чума по свинете

Общество

Няма нови положителни проби за Африканска чума по свинете

Няма нови положителни проби за Африканска чума по свинете - Tribune.bg
Снимка:

В България популацията на основния източник – дивите свине, е нараснала двойно през последните години

„Африканската чума в България до момента е констатирана в едно населено място - в лично стопанство в село Тутраканци, тип заден двор, в който се отглеждаха седем животни. При четири от животните настъпи смърт. След това на 31 август се констатира заболяването. В момента извършваме надзор и всички взети проби от населените места, които са в 10- и 20-километровата предпазна зона. Те са с отрицателен резултат.“ Това каза за Tribune.bg д-р Петя Петкова - заместник изпълнителен директор на Българска агенция по безпасност на храните (БАБХ). Тя взе участие в семинар на тема „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу Африканска чума по свинете”.

„Продължаваме да информираме обществото за заболяването и е важно да се докладва всеки съмнителен случай. Така че, наистина апелираме към всички в случай на някакво съмнение, подозрителни признаци при домашни или диви животни, веднага да се свържат с компетентните органи“, призова тя.

Рестриктивните мерки са наложени до 30 октомври 2018 година и при отрицателни резултати при надзора от страна на БАБХ, те ще бъдат отменени.

Освен в България, болестта е открита в Белгия, Чехия, Полша, Естония, Литва, Латвия, Унгария и Румъния.

„В Румъния положението е изключително тежко. Вече имат над 1020 констатирани огнища при домашни свине, имат констатирани случаи и при диви животни, така че трябва да бъдем изключително бдителни за евентуално нахлуване и нови случаи в страната ни“, категорична е д-р Петкова.

На този етап няма разработена ваксина за превенция на заболяването и затова изключително важна е профилактиката, както и контролирането на популацията на дивите свине, прекъсването на контакта между домашни и диви животни и поддържане на високо ниво на биобезопасност. Като изключителен риск се определя храненето с кухненски отпадъци на животните.

Специален гост-лектор на семинара беше д-р Стен Мортенсен, началник на отдел здравеопазване на животните към Служба по здравеопазване на животните и безопасност на храните в Дания.

„Африканската чума вече даде един ужасяващ ефект върху цялото производство на свинско месо в Европа. Това заболяване, което идва от Африка, през 2007 г. премина в Грузия и започна да се разпространява през Кавказ, Русия и после в Европа“, припомни той.

Според него през следващите години справянето с проблема ще е все по-голямо предизвикателство.

Aфриканската чума по свинете е вирус, който оцелява изключително сполучливо в месни продукти. Той може да бъде открит в добре обработена шунка 8 месеца след приготвянето ѝ.

„Месни продукти както от диви, така и от домашни животни, независимо от обработката, биха били особено рискови за вкарване на вируса в някоя страна“, обясни още експертът.

Д-р Мортенсен сподели датския опит с областта. Страната е решила проблема с африканската чума по свинете като е започнала да унищожава цялата си популация от диви прасета. В момента се предвижда и изграждането на ограда по границата с Германия, за да се спре процеса по миграцията.

В България обаче трудно може да бъдат унищожени всички диви прасета. Причината – за последните седем години популацията им се е увеличила двойно.

„През 2011 г. беше около 45 хил. диви свине, а към момента се дискутира число между 90 хил. и 120 хил.“, каза директорът на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ в БАБХ Георги Чобанов.

Той допълни, че до момента в лабораторията на Агенцията по храните са постъпили около 1100 проби от диви прасета и още 2000 от домашни, като за щастие всички са отрицателни.

Във връзка с разпространението на болестта във Варненския регион, д-р Чобанов посочи, че големите свинеферми не са засегнати от рестрикциите.

„Засегнати са задните дворове и малките ферми. На 30 октомври трябва да приключи проверката и да се прецени дали да има отмяна на мерките, които са наложени“, каза още той.

Автор: Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още