Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Христова: Грипът се завръща, възможни са по-тежки случаи при деца и възрастни

Общество

Проф. Христова: Грипът се завръща, възможни са по-тежки случаи при деца и възрастни

Снимка:

Грипът се завръща, предупреди проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести/НЦЗПБ/ на пресконференция с ръководителя на офиса на СЗО у нас д-р Скендер Сила.

„Грипът може да протече тежко, да засегне всички органи и системи у човек, може да доведе до инфаркт или инсулт“, посочи проф. Христова. Според експертите по-тежки случаи може да възникнат сред децата под 10-годишна възраст и сред хората над 65-годишна възраст.

„Ниската циркулация на грип през миналия сезон може да доведе до отслабване на популационния имунитет и до по-тежки случаи през предстоящия сезон“, смята и д-р Скендер Сила от офиса на СЗО за България. Той подчерта, че грипът е предотвратимо инфекциозно заболяване, което се предава лесно и ежегодно заразява 10-30 на сто от населението и причинява стотици хиляди хоспитализации в Европа.

По данни на НЦЗПБ миналата година над 8400 души у нас са били хоспитализациите заради грип, като голяма част от тях са били на хора над 65-годишна възраст или на страдащи от хронични заболявания. От Центъра твърдят, че в страната може да се очаква грипна епидемия. Проф. Христова припомни, че препоръката на СЗО е интервалът между поставянето на ваксина срещу грип и срещу ковид да е 14 дни. Преди дни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира, че тази година ваксината срещу грип осигурява защита срещу щамовете „Виктория“, „Камбоджа“, „Вашингтон“ и „Пукет“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема