Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Няма случай на дете с остър хепатит с неясен произход у нас

Общество

Няма случай на дете с остър хепатит с неясен произход у нас

Няма случай на дете с остър хепатит с неясен произход у нас - Tribune.bg
Снимка:

Не се е потвърдил първият случай в България на острия хепатит с неясен произход при деца, докладван вече от редица европейски държави, обяви на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести/ НЦЗПБ/ проф. Ива Христова.

„При съпоставяне на данните заключението е, че пробата не отговаря на острия хепатит с неизяснена етиология, за която трябва да се съобщава. Действително случаят беше съмнителен”, подчерта експертът.

Проф. Христова уточни, че детето, за което имаше съмнения, че е заразено в Бургас, е прекарало по-рано лека инфекция и било лекувано с медикаменти, които вероятно са оказали влияние на черния му дроб. Към момента детето е в много добро здравословно състояние.

„Не се касае за този случай на остър хепатит, за който следим в Европа и света, но Националният център продължава да бди за евентуалната му поява на българска територия“, увери проф. Христова.

В неделя здравният министър проф. Асена Сербезова съобщи за първия случай при дете от Бургас на остър хепатит с неясен произход. Тогава от НЦЗПБ обясниха, че се очакват резултатите от пробите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати