Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Няма да бракуват ваксините в Ямбол, срокът им на годност бил удължен с 3 месеца

Общество

Няма да бракуват ваксините в Ямбол, срокът им на годност бил удължен с 3 месеца

Снимка:

15 000 ваксини на „Пфрайзер“ от Ямбол, които трябваше да бъдат бракувани до края на месеца няма да бъдат унищожени. Това стана ясно, след като от Министерството на здравеопазването са информирали областната здравна инспекция, че производителят удължава срока на годност с три месеца и ваксината остава годна за употреба до края на годината. Условието е дозите да са съхранявани при температура от минус 74 градуса.

„Това означава, че следващите 3 месеца след септември тази ваксина може да бъде използвана, с две думи, няма да се наложи да бракуваме ваксини в такива големи количества“, заяви д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ Ямбол.

Малкият брой желаещи да се ваксинират води до залежаване на ваксините и изтичането на срока им на годност. През август в РЗИ Ямбол бяха бракувани около 3 000 дози от „Астра Зенека“. А до края на септември трябваше да унищожени и над 15 000 дози от „Пфайзер“.

Имунизираните на ден в Ямболско са около стотина човека. Поставянето на ваксина в повечето случаи е заради предстоящо пътуване в чужбина.

От днес в имунизационния кабинет на здравната инспекция в Ямбол се поставя и трета доза. Интерес към нея проявяват основно здравни работници.  


Топ новини

виж още

Актуална тема