Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Няма да евакуират на този етап екипажа на заседналия кораб край Камен бряг

Общество

Няма да евакуират на този етап екипажа на заседналия кораб край Камен бряг

Няма да евакуират на този етап екипажа на заседналия кораб край Камен бряг - Tribune.bg

„Не очаквайте, че ще дойде НЛО, което да извърши дейността тук“, каза директорът на ГД „Аварийно спасителна дейност“

Частичното бедствено положение в областта Яйлата е въведено заради лошото време и желанието на екипажа да се евакуира, както и заради опазването на околната среда, за да не се случи екокатастрофа. Това заяви на брифинг пред медиите кметът на Каварна Елена Балтаджиева.

По думите ѝ за журналистите е организиран пропускателен режим до мястото на инцидента.

От снощи до 2 часа сутринта тече подготовка за евентуална евакуация на екипажа, има поставена тринога и парапети, прехвърлени са и въжета.

Според корабособственика 9-тте човека на борда не бедстват, имат храна и вода, но са взети всички мерки за евакуация, ако се налага.

Главният директор на ГД „Аварийно спасителна дейност“ Румен Николов обясни пред журналистите, че ако се стигне до извеждане на екипажа, са взети всички мерки евакуацията да бъде в рамките на 20-30 минути. Предвидено е да се изведат хората, и да им се предоставят условия за прегледи и битуване на брега.

Второто направление, по което се работи, е недопускане на екокатастрофа.

Разработен е план за следващия етап на процеса по изваждане на кораба.

Предприети са мерки със значително по-сериозна подготовка, уточни Николов. Разтоварването ще се извърши с плавателни средства.

Засега се водят разговори как плавателен съд, който да подходи в близост и да се намали дистанцията за претоварване на кораба.

„При изтеглянето или промяната на тежестта на кораба е възможно да се получи пречупване. В тази връзка се подготвят съответните планове за укрепване на плавателния съд в процеса на изтеглянето му“, каза Николов.

Той каза, че даването на съвети за изтегляне с друга освен морска техника е мистерия и може да доведе до замърсяване.

„През следващите дни предстои още един водолазен оглед на състоянието на кораба след лошото време, което се очаква. След това ще се пристъпи към операция по облекчаване на товара и последващо изтегляне“. Николов заяви, че се водят разговори с частни специализирани фирми от световен щаб за провеждане на операцията, ако ние не се справим, допълни той.

„Твърденията, че не правим нищо, не очаквайте, че ще дойде НЛО, което да извърши дейността тук незабавно. Фирмите, които ще дойдат отново ще направят оглед. Не е изключено да дойдат норвежки и нидерландски фирми“, каза Николов.

Не се е наклонил кораба, към момента той е в същото състояние, в което е като е заседнал. Чака се времеви прозорец, в който да започне нова операция.  Очакванията са в понеделник времето да се подобри.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети