Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Няма да затягат Covid мерките в София, реши столичният оперативен щаб

Общество

Няма да затягат Covid мерките в София, реши столичният оперативен щаб

Снимка:

Фандъкова е изключено притеснена от данните за забавени заплати на лекари и персонал в Covid отделения

На този етап няма да бъдат затягани мерките срещу разпространението на Covid-19 в София, реши столичният оперативен щаб. От вчера столицата е в тъмночервената зона на разпространение на вируса. Заболеваемостта е 508 на 100 000 души.

Ще продължат да работят детските градини и училищата – това също е предложение на  оперативен щаб, което ще бъде изпратено до министъра на здравеопазването и областния щаб.

Това написа в профила си във Фейсбук кметът Йорданка Фандъкова. 

Тя обясни още: „232 са карантинираните паралелки в училищата, което е под 4% от всички, а в детските градини процентът е малко над 1% с 23 групи под карантина. Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа – с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища, при достигане на определените условия.“

Фандъкова отбелязва още, че е изключително тревожна  информацията за закъсняване на заплащането на лекари и персонал от Covid-отделенията с повече от 2 месеца.

„Столична община ще изпрати сигнал до Националната здравно-осигурителна каса за предприемане на незабавни мерки за изплащане на възнагражденията на медицинския персонал. Очаквано напрежението сред лекарите е много голямо и то на фона на увеличаващия се брой хоспитализации“, отбелязва столичния градоначалник.

„Към вчерашна дата в болниците в София се лекуват 1229 пациенти с КОВИД, от които 214 са на интензивно лечение.

София продължава да е на първо място по ваксинирани граждани, но актуалните данни показват, че броят на желаещите да се ваксинират намалява чувствително“, добавя Фандъкова.

Тя съобщи, че увеличава екипите за контрол на противоепидемичните мерки в градския транспорт и търговските обекти.

Към екипите на Общинска полиция, Столичен инспекторат и СДВР включваме и 3 екипа от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община. За последната седмица са извършени 560 проверки в градския транспорт и 428 на търговски обекти.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема