Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Няма дискриминационни условия в постановлението за българските продукти в магазините

Общество

Няма дискриминационни условия в постановлението за българските продукти в магазините

Снимка:

Няма квоти за храните във веригите, не ограничаваме която и да е стока, каза Танева

Предстои да се получи официално писмо от Брюксел, на което ние ще отговорим, че Постановление на МС 70 за основните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория на храни в обекта. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред БНТ. Въведените квоти за български храни в търговските вериги са нарушение на европейското законодателство. Това обяви вчера Европейската комисия. Институцията съобщи, че отправя искане към България да премахне мерките, задължаващи търговците на дребно да третират по-благоприятно местните хранителни продукти.

Танева допълни, че имаме много добра комуникация с ЕК и благодари на всички европейски служби.

Квоти няма, има само принцип за възможност на достъп на местните производители. В момента тече процедура само за млечните храни и условията касаят само традиционно български артикули, тоест става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме единствено възможност.

Не сме поставили квоти, няма никакво ограничение, твърде общ е текстът, категорична е Танева.

Относно проблема с набирането на земеделските работници за новата реколта министърът заяви, че такъв винаги е имало.

За настоящата кампания сме приели абсолютно всички мерки в трудовото законодателство, които могат да улеснят достъпа до трудов ресурс, а именно хората, които са съкратени, безработни да могат да участват в прибирането на реколтата. Трайно безработните да могат също да работят за прибиране на реколтата в земеделието.

Относно розопроизводителите, Танева призна, че изкупните цени наистина са по-ниски.

За розопроизводителите категорично искам да заявя, че въз основа на ясна оценка за спада на цената след прибирането на реколтата, производителите ще бъдат компенсирани според финала на мярка COVID-19 по стойността на загубата.

Земеделският министър коментира и проблема с масов мор по пчелните семейства заради употреба на пестициди, за което сигнализираха пчелари у нас. Когато излязат всички проби, резултатите ще бъдат обявени публично, категорична е Танева.

По темата за намаляване на ДДС върху основните храни, министърът заяви, че България е под средното ниво на субсидиите, а за земеделския сектор е важно да има силен бюджет, силна приходна част. Интересът на земеделския сектор е страната да има силна икономическа част, допълни министър Танева.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още