Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Няма подадени оплаквания от ваксинирани с „Астра Зенека“ в Добричко

Общество

Няма подадени оплаквания от ваксинирани с „Астра Зенека“ в Добричко

Няма подадени оплаквания от ваксинирани с Астра Зенека в Добричко - Tribune.bg
Снимка:

300 жители на област Добрич са били имунизирани с партидата ABV5300 на ваксината „Астра Зенека“

Няма подадени оплаквания от жители в област Добрич, ваксинирани с препарата „Астра Зенека“, съобщават от Областния координационен щаб, предава „24 часа“.

Всички налични дози от този препарат са блокирани поради смъртен случай в Австрия.

„300 жители на област Добрич са били имунизирани с първа доза от спорна партида ABV5300 на ваксината „Астра Зенека“, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/-Добрич, и секретар на щаба д-р Светла Ангелова. Тя заяви, че до момента не са постъпвали оплаквания от получили ваксината.

„До момента ние в РЗИ-Добрич, имаме доставка от четири партиди на този препарат, като от спорната партида получените дози бяха 300. Всички са поставени. Ваксинирането с тях е извършвано в дните 15, 19, 20, 21, 22, 23 и 26 февруари. След като бе получен сигнал за смъртен случай в Австрия и беше разпоредено от министър-председателя да бъде спряно прилагането на „АстраЗенека“, веднага създадохме организация и предупредихме всички лични лекари на лицата, имунизирани с дози от партидата АBV530“, каза д-р Ангелова.

С издаването на заповедта на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, РЗИ-Добрич още миналия петък блокира наличните количества ваксина „Астра Зенека” в областта“, допълва директорът на здравната инспекция. „В РЗИ са налични и блокирани 940 дози, други 480 дози са разпределени в лечебната мрежа и също са блокирани“, уточни тя.

Във връзка с множество запитвания относно приема на втора доза на ваксината, д-р Ангелова заяви, че се очаква до седмица-две да има резултат от проучването за причината, довела до кончината на пациентка в Пловдив, на която е била приложена ваксина „Астра Зенека“, оповестена от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Ваксината се прилага между 10 и 12 седмица с втори прием. Реално хората, ваксинирани с първа доза, трябва да получат втори прием в началото на месец май. Това е достатъчно дълъг период, за да бъдат завършени проучванията както на нашата лекарствена агенция, така и на Европейската агенция по лекарствата“, допълва д-р Ангелова. Тя заяви, че са предприети действия и се извършва реорганизация на имунизационния процес, който засега ще продължи с налични количества ваксина от друг производител – „Пфайзер/Байонтех“.                                                                                  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати