Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. НЗОК към проф. Балтов: Определени лица не желаят касата да изпълнява законовите си функции

Общество

НЗОК към проф. Балтов: Определени лица не желаят касата да изпълнява законовите си функции

Снимка:

Няма „извънредни“ обстоятелства, при които да не се осъществява контрол, твърдят от Касата

Определени лица не желаят касата да изпълнява законовите си функции, отговори на проф. Асен Балтов НЗОК в съобщение, изпратено до медиите.

„С учудване разбираме, че проф. Балтов призовава за оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, защото той изпълнява служебните си задължения, вменени му от Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/“, посочват от НЗОК. По-рано пред БНР проф. Асен Балтов прочете и позицията на екипа на „Пирогов“.

„Присъединявамe се към мнението на колегите от БЛС и от управителния съвет на Софийската лекарска колегия и искаме оставката на Петко Салчев /управител на НЗОК/, защото той си позволява, след като преминаха тези 2 ковид вълни, след като ние изкарвахме тези кошмарни месеци в болницата, в момента да пуска проверки“, смятат медиците.

В съобщението на НЗОК до медиите се посочват нормативните документи, даващи правно основание за назначаване на проверки на договорните партньори на НЗОК, както и правомощията на управителя на НЗОК.

„Контролната дейност на НЗОК е насочена не само към изпълнението на договорите с лечебните заведения, а и към осигуряване качеството на предоставяната от тях медицинска помощ и защита на правата и сигурността на здравноосигурените лица", уточняват от Касата.

„Болницата/Пирогов/ винаги е щяла да получава тези пари. Това е опит някои хора да се докажат, че спестяват пари на държавата. Този натиск е от шефа на Здравната каса Петко Салчев", категоричен е проф. Балтов, обяснявайки за установените нарушения при проверката на НЗОК. Тъй като бившият шеф на „Пирогов“ се позовава на ролята на института в овладяването на ситуацията с разпространението на ковид у нас от НЗОК коментират, че „никъде в текстовете на ЗЗО, както и в Националния рамков договор няма посочени „извънредни“ обстоятелства, при които да не се осъществява контрол.

„Контролната дейност на НЗОК е насочена не само към изпълнението на договорите с лечебните заведения, а и към осигуряване качеството на предоставяната от тях медицинска помощ и защита на правата и сигурността на здравноосигурените лица, добавят още от НЗОК“, напомнят от Здравната каса.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още