Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. НЗОК ще предоставя помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания от 2022 година

Общество

НЗОК ще предоставя помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания от 2022 година

НЗОК ще предоставя помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания от 2022 година - Tribune.bg
Снимка:

С новите разпоредби се разширява кръгът на лицата, обект на защитената заетост

Правителството прие промени в Закона за хората с увреждания. Измененията в законодателството се приемат в отговор на дългогодишните искания на хората с увреждания. Предвижда се дейностите по предоставяне и заплащане на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания да преминат изцяло към Националната здравноосигурителна каса до края на 2021 г. Това ще се осъществява по утвърдени механизми и стандарти за качество.

С новите разпоредби се разширява кръгът на лицата, обект на защитената заетост, чрез включване на лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения. Така се създават възможности тези групи хора да бъдат подкрепени в процеса на трудовата им реализация на пазара на труда.

Ще се осигури и по-дълъг времеви хоризонт за подготовка на институционализирането на Държавната агенция за хората с увреждания към Министерския съвет. В тази връзка до края на 2021 г. ще бъдат предприети всички необходими действия за извършване на обстоен анализ с цел въвеждане на прецизни и ясни регулации, свързани с устройството, дейността и правомощията на новата структура.                                                                                                                              


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети