Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Обеля“ протестира срещу презастрояването, социалисти ги подкрепиха

Общество

„Обеля“ протестира срещу презастрояването, социалисти ги подкрепиха

Обеля протестира срещу презастрояването, социалисти ги подкрепиха - Tribune.bg
Снимка:

Жители на „Обеля“ излязоха на протест срещу презастрояването. Повод за недоволството на живеещите в район „Връбница“ стана заградено преди дни пространство в карето между блоковете 260, 261 и 262 в ж.к. „Обеля-2“. В протеста се включиха членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и председател на районната организация на социалистите във „Връбница“ Станислав Младенов и общинските съветници от БСП Калоян Паргов и Васко Тодоров.

„На този протест се събраха много хора, което показва, че те искат детски площадки, а не бетон, коментира Станислав Младенов. - БСП има съвсем ясна и категорична позиция относно презастрояването. И сме последователни в нашата битка за запазване на зелените площи в жилищните комплекси. Казах на гражданите, че с общинските съветници от БСП ще търсим решение на проблема. Строежът може да е законен, но това не означава, че е обществено приемлив. Хората от „Обеля“ може да разчитат на нас, защото ние сме на тяхна страна. Много неприятно изненадан останах като видях по оградата на планираната за застрояване площ залепени табели, обозначаващи високо напрежение. Ако инвеститорът пуска по оградата ток, това вече е трудно за коментиране. Затова ще настоявам да бъде направена проверка и да бъде потърсена отговорност, ако този факт се потвърди“, каза той.

Общинският съветник от БСП Калоян Паргов коментира, че конкретният проблем с оградения терен за застрояване в междублоковото пространство в „Обеля“ няма как да бъде решен чрез замяна.

„Тя не е позволена по закон от 2007 година“, каза той. – „Взаимните дарения, каквато практика беше започната преди няколко години, също не са решение, тъй като те заобикалят забраната за заменки. След промените в Закона за устройство на териториите от 2018-та година обаче има възможности и процедури, които биха могли да решат подобни казуси. Разбира се, при наличието на няколко условия. На първо място е да има политическа воля и желание от страна на общината в лицето на главния архитект, на ръководството на СО и на съответната районна администрация. На второ е желание от страна на собственика на терена. И третото е да има свободни общински терени, с които да бъде заменен предвиденият за застрояване. Всичко това е обект на политическа воля и на разговори“, обясни Паргов.


Етикети Обеля, протест

Топ новини

виж още
Актуална тема