Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Маските на закрито отпадат само за ваксинирани лица на определени обществени места

Общество

Маските на закрито отпадат само за ваксинирани лица на определени обществени места

Снимка:

Заповедта ще бъде издадена вероятно в понеделник

Обмисля се премахване на задължителното носене на маски на закрити обществени места, обяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Заповедта ще бъде издадена вероятно в понеделник или вторник.

„Oбмисляме падане на маските в зали за спорт, фитнеси, малки търговски обекти, малки трудови колективи, но само където всички са имунизирани“, уточни той. Хората ще трябва да носят сертификатите си, за да докажат, че са ваксинирани, а правилата ще се следят чрез внезапни проверки.

„Заповедта, която ще издадем, ще каже точно какви ще са ограниченията. Ще оставим възможността на здравните инспекции да проверяват според обстановката“, каза зам.-министърът.

„Стъпката е премислена и първата с цел да бъдем внимателни по отношение на рисковете. Смятам, че трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация“, каза Александър Златанов. Маските ще останат в рисковите зони - големите търговски обекти, административни сгради, както и в градския транспорт.

До това решение не е стигало, след като последните данни сочат, че заболеваемостта у нас е под 50 на 100 000. Така страната ни попада на 23-о място в ЕС от 30 страни.

В последната седмица все повече хора желаят да бъдат имунизирани, казаха още от министерството.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още