Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Участниците в КСНС в очакване на решението на СРЗИ за времето им под карантина

Общество

Участниците в КСНС в очакване на решението на СРЗИ за времето им под карантина

Снимка:

Днес ще стане ясно дали те ще попаднат под изолация за 7 или 10 дни

Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката обсъжда дали да бъде съкратено времето на карантината от 10 на 7 дни, а периода на изолация от 14 на 10 дни у нас. Решението се чака до края на деня, подчертаха на брифинг здравните власти.

„Тази вълна е по-различна, всеки ден ще се прави оценка на базата на данните, които  имаме в Националната здравна информационна система  като се прави математическо анализиране на това как ще протече тази вълна, каза здравният министър Асена Сербезова след срещата на работната среща във ВМА.

„Досега се изчисляваха само ниво на заболеваемост и смъртност, но е важна и заетостта на леглата, не само в момента, но и колко продължителността на боледуване и каква е възможността да се увеличи тяхната бройка, което беше и целта на срещата ни. Наличността на медицинския персонал бе другата тема, тъй като е важно как ще се разболяват“, подчерта министърката.

По темата с карантината на участниците в КНСН вчера при президента доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор подчерта, че зависи от това кога ще им бъдат връчени предписанията за карантина и дали те ще са по новите правила. 

„Така или иначе всички хора, които са участвали в срещата вече са се изолирали. В момента се проверяват здравните им статуси. Зависи дали има бустер“, уточни Кунчев. 

„Нормативната база е ясна. Човекът с положителен тест подава лицата, които са контактни с него от първа линия, тези, които трябва да бъдат под излолация. После те се карантинират на определен адрес. Правилата важат за всички", каза Данчо Пенчев - директор на Регионалата здравна инспекция в София. Той заяви, че утре ще се проведе Областен съвет, на който ще се реши дали в София има нужда от допълнителни мерки за ограничване на заболеваемостта.   

 


Топ новини

виж още

Актуална тема