Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Обновява се базата в 203 Центъра за спешна медицинска помощ

Общество

Обновява се базата в 203 Центъра за спешна медицинска помощ

Обновява се базата в 203 Центъра за спешна медицинска помощ - Tribune.bg
Снимка:

32 месеца ни делят от това да имаме медицински хеликоптер, изтъкна здравният министър

В момента се обновява цялата материална база в 203 Центъра за спешна помощ и филиалите към тях, както и 34 спешни отделения, а осигуряването на въздушен медицински транспорт е част от логичните действия за модернизация на спешната помощ у нас, обясни на парламентарен контрол здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Още 32 месеца ни делят от това България да има медицински хеликоптер. В рамките на това време ще се осигури база за съхранението му както и ще се обучи персонал за ползването му“, посочи министърът. По думите му има процедура, съгласно която министърът на здравеопазването може в рамките на 30 мин. да поиска издигането на въздушен транспорт  за спешна медицинска помощ.

„Това е разписана процедура съвместно с министъра на отбраната и до сега не е имало български гражданин, който да е имал нуждата от такъв транспорт и да не го е получил на време“,  обясни проф. Ангелов. Той уточни, че миналата година е създадена работна група към премиера за обмислянето как да се организира летателна спешна помощ у нас.

От своя страна здравното ведомство е провело редица срещи, за да се обсъди как функционира системата HEMS. При нея се изисква изграждането на 24-часови летателни екипи за спешна помощ, като за това ще трябва да се изградят 7 точки за излитане в България.

„Щом се сдобием с медикоптер, ще се стартира изграждането на летателни площадки от двете страни на Стара планина“, обясни здравният министър. Тогава ще се решава и дали да се ремонтират съществуващите Кугъри, или да се купят друг тип хеликоптери.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети обновяване

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети