Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Обновяваме 60% от жилищния фонд до 2050г.

Общество

Обновяваме 60% от жилищния фонд до 2050г.

Обновяваме 60% от жилищния фонд до 2050г. - Tribune.bg
Снимка:

Уредите за дялово разпределение на радиаторите поетапно стават с дистанционно отчитане

Обновяваме 60% от жилищния фонд и 17% от нежилищният фонд на страната до 2050г. Това е една от целите на промените в Закона за енергийна ефективност, които бяха приети на второ четене от парламента. С измененията ще се работи за високо ефективен и декарбонизиран сграден фонд.

Измененията касаят и всички уреди за дялово разпределение върху радиаторите, топломерите и водомерите за топла вода. Ако са монтирани след 25 октомври 2020 г., задължително трябва да бъдат с дистанционно отчитане. Оттук натактък всички уреди, на които им изтича срока на годност поетапно ще бъдат заменяни с такива с дистанционно отчитане, а крайният срок затова е 1.01.2027г.

В закона е регламентирано разработването на Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния фонд от жилищни и нежилищни сгради с хоризонт на изпълнение 2050 г.

Депутатите решиха стратегията да бъде приета от Министерския съвет. Съгласно текстовете министърът на енергетиката разработва съвместно с министъра на регионалното развитие и благоустройството и внася за приемане от Министерски съвет дългосрочна национала стратегия за подпомагане на обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради до 2050 г.

Очаква се с реализирането на стратегията страната ни да спести 7329 GWh енергия годишно. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети